Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hängdes felaktigt ut som full i tv

Publicerad: 23 april 2008, 13:34

Ulf deltog i Kanal 5:s nya show ”Sanningens ögonblick” och hängdes i går ut som ”full i tv” på Aftonbladets löpsedlar och på förstasidan samt på en helsida i tidningen. I dag har Aftonbladet en rättelse, men Ulf vill ha mer kompensation. – Skadan är redan skedd. Jag kan inte gå omkring med en liten notis med en rättelse till alla människor, säger han till Resume.se.


Ur gårdagens Aftonbladet.

Ulf, som inte vill framträda med sitt efternamn, var först ut i Kanal 5:s nya tv-show ”Sanningens ögonblick” som hade premiär i söndags. I går skrev Aftonbladet att premiären ”skakas av en spritskandal” i artikeln som hade rubriken ”Fylleskandal i ny tv-show”. Man puffade för artikeln på ettan och drog stort på löpsedlarna. Men i dag publicerar tidningen en rättelse där man förklarar att det var ett felaktigt påstående som saknar täckning i texten. Ulf nöjer sig inte med denna rättelse.

– Jag har barn, han går i skolan, jag får stå till svars inför andra föräldrar och det är något som aldrig har hänt. Man blåser upp det för att man inte har något annat att skriva om och skriver att jag varit full i tv. Det går inte att reparera den skadan. Nära vänner som känner mig förstår att det inte har hänt. Men jag har till exempel blivit av med tre jobbintervjuer jag skulle gått på, säger Ulf till Resume.se.

Vad vill du ha för kompensation?
– Det enda rätta vore en ny löpsedel och en ny förstasida där man skriver ”Vi ber om ursäkt, vi for med osanning” men det kommer aldrig att hända.

I samband med inspelningen serverades vin till deltagarna. Enligt Ulf har man hittat på att han har ”tagit” vin som i själva verket serverades. Det var heller inte så att han raglade eller sluddrade. Dessutom är citaten i texten felaktiga, enligt Ulf:

– Jag sa att ”jag var inte det minsta berusad”. Då sa reportern att ”det är ett så negativt ord”, vi skriver något roligare, ”jag var inte kalasplakat”. Jag fick inte någon möjlighet att se texten eller godkänna det. Det antyder att jag varit nära kalasplakat.

Om du inte får en upprättelse på löpsedeln eller på förstasidan, vad vill du då ha för kompensation?
– De har talat om att de har gjort fel. Men skadan är redan skedd. Jag kan inte gå omkring med en liten notis med en rättelse till alla människor. Det är svårt att sätta en summa på detta som kommer att förfölja mig länge. Rättsligt skulle jag nog inte ha några problem att få Pressombudsmannen att fälla dem, men det skulle inte vara fel med någon form av ekonomisk kompensation.

Dan Panas, presschef på Kanal 5, vill inte lägga sig i ämnet. Han säger att det är en diskussion om en publicering mellan två parter.

– Jag sa i artikeln i går att det serverades vin fem timmar innan inspelning.

Tycker du att det var en fylleskandal?
– Det hade inte varit mitt ordval.

Var han full i programmet?

– Enligt de uppgifter jag har fått, nej, det var han inte.

Vad tycker du om att Aftonbladet skriver på förstasidan att han var full i tv-programmet?
– Aftonbladets publicering kommenterar jag inte. De har ett förtydligande i dagens tidning och jag tycker att de har hanterat situationen. Jag kan ha synpunkter men det är inget jag säger till Resume.se, säger han.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin  säger att det är en "gradskillnad" huruvida han var full eller påverkad.

Ni skriver i rättelsen att det handlar om ett "felaktigt påstående som helt saknar täckning i texten".
– Jag vet inte varför vi skriver så. Han har haft önskemål om att det ska framgå att han inte var full utan påverkad och vi har gått honom till mötes.

Hur ställer ni er till eventuella krav på ytterligare ersättning?
– Detta är utagerat nu. Han har inte framfört några krav till mig och det är hypotetiskt men jag ser inte i nuläget några skäl till att gå med på det.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.