tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hängdes ut som brottsling – planerar JK-anmäla Nyheter 24 för grovt förtal

Publicerad: 7 januari 2013, 15:32

Ehsan Fadakar och Angela Monroe

Foto: Emanuel Videla och Linnea Frank

2010 blev Angela Monroe frikänd i hovrätten för efter anklagelser om dopingbrott. I söndags hängde Nyheter 24 ut henne som dömd brottsling. Nu kommer den tidigare Robinson-deltagaren att upprätta en anmälan om grovt förtal till Justitiekanslern (JK).
– Jag känner att jag kan göra skillnad säger Angela Monroe som menar att den oredigerade artikeln låg ute i fyra och en halv timma. Något som Nyheter 24:s chefredaktör bestrider.
– Artikeln korrigerades efter bara några minuter, säger Ehsan Fadakar

Ämnen i artikeln:

Ehsan FadakarNyheter24

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


2009 deltog Angela Monroe i TV4:s Robinson. Kort därefter anklagades hon för dopingbrott. Skriverierna vållade stor skada för Angela Monroe som är en känd träningsprofil och jobbar som grafisk designer.

2010 blev hon frikänd i Svea hovrätt efter att först ha fällts i tingsrätten. Hon anlitade ingen advokat, utan företrädde sig själv i rättssalen.

Klockan 10.15 i söndags publicerade Nyheter 24 artikeln "Svenska kändisar på helt fel sida om lagen". Här hängdes Angela Monroe ut som dömd brottsling. Efter fyra och en halv timme, klockan 14.45 korrigerades artikeln, enligt Angela Monroe.

– Jag hörde av mig till skribenten eftersom jag trodde mig känna henne. Hon svarade något i stil med: "Det här var ett märkligt misstag som begåtts" Jag tror inte hon förstår hur mycket det här skadar mig personligen och mitt varumärke, säger Angela Monroe till Resumé.

Angela Monroe tog kontakt med Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar som beklagade misstaget. Samtidigt hävdar han att skadan lindras av att artikeln bara nådde ett hundratal klick.

– Det känns konstigt att artikeln bara skulle ha ett hundratal läsare när chefredaktören ständigt framhåller Nyheter 24:s starka siffror. Han säger att det inte är gjort med något ont uppsåt, utan är ett mänskligt misstag. Att han inte har tid att kontrollera allt som publiceras på sajten. Men faktum är artikeln går att ta bort. Nu låg den kvar i mer än fem timmar. Han ville boka in ett möte med mig i dag för att se över hur de kan kompensera mig, men jag tackade nej.

Varför valde du att tacka nej?
– Jag började tänka efter och då blev fallet större. Detta handlar inte bara om mig längre. Jag tycker att det är ett solklart fall av grovt förtal när man läser lagboken. Jag är van att bli kränkt från förra gången frågan var uppe, säger Angela Monroe och tillägger:

– Jag förde min egen talan i rätten och blev frikänd utan att anlita någon advokat. Här blir jag en dömd brottsling. På nätet är jag skyldig. Om man googlar mitt namn står det att jag har begått dopingbrott. De hade kunnat gjort bättre research på Nyheter 24. När Expressen skrev om att Mikael Persbrandt låg inne på en klinik för sitt alkoholberoende dömdes Expressen att betala 70 000 kronor eftersom de hade kränkt hans varumärke. I min värld är det här mycket värre.

Utöver den personliga skadan ser Angela Monroe andra anledningar till att göra en JK-anmälan.
– De ville kompensera mig och det är inte särkilt lockande att driva en process. Men jag känner att jag kan göra skillnad. Annars kommer de aldrig att lära sig. De kan inte skriva vad som helst.

Vilka konsekvenser har söndagens artikel fått för dig?
– Jag har en samarbetspartner som inte är särkilt bekväm med situationen. Förra gången drog sig en annan partner ur. Jag vet hur mycket hela den här historien har förstört för mig. Jag har aldrig chansen att rentvå mitt namn. Jag vet att jag har rent mjöl i påsen och därför väljer jag att ta striden.

Vad tänker du göra, konkret?
– Jag har redan skrivit till JK och kommer att upprätta en förtalsanmälan när jag gjort klart för mig hur man gör rent tekniskt.

Vad anser du att Nyheter 24 hade kunnat gjort annorlunda när skadan redan var skett och artikeln publicerad?
– Chefredaktören satt i konferens till klockan sju på söndagskvällen. Han kunde dragit sig ur mötet när han visste vad som hade skett. Det minsta han kunde göra var att ringa upp, vilket han gjorde efter sex timmar. Jag bad honom ta bort länken till artikeln på Google, men den ligger kvar. Den kommer upp när man söker på mig. Han påstår att det inte går att ta bort, men jag vet att det inte stämmer.

Varför väljer du att göra en förtalsanmälan?
– Journalister måste ha bättre koll i sin research. Det här skadar mitt varumärke extremt mycket eftersom jag är en träningsprofil. Jag blev så jävla kränkt förra gången och ingen vill ge en alternativ, positiv bild av mig. Jag kanske inte är en offentlig person, men känner att jag kan göra en insats för andra som drabbas.

Resumé kontaktar Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar som svarar på frågorna via mail.

Varför begicks misstaget från början?
– Då och då händer det att det går det för snabbt, då får man se till att korrigera så snabbt som möjligt efter publicering. Vilket vi gjort.

Hur allvarligt ser du på att Angela Monroe hängdes ut trots att hon är frikänd?
– Vi skrev att hon dömdes för brott i tingsrätten. Vilket stämmer. Sen meddelade hon att hon frikänts och då tog vi bort henne från artikeln.

Hur kommer det sig att det tog 4,5 timmar innan artikeln korrigerades?
– Artikeln korrigerades bara några minuter efter att vi fick reda på hovrättsdomen. Det var först då någon uppmärksammade oss på det.

Enligt Angela Monroe nämnde du att artikeln bara hade ett hundratals klick. Hur många läste artikeln innan den reviserades?
– Inte särskilt många. Besökarna hittar till Nyheter24 först på eftermiddagen och kvällen på söndagar.

Hur ser du på att det eventuella förtalsmålet?
- Det vill jag inte uttala mig om.

Enligt Angela Monroe finns länken till artikeln där hon förekommer kvar på Google. Varför har den inte tagits bort?
– Det är tyvärr utanför vår kontroll. Förhoppningsvis kommer Google cache:a om sidan inom kort.

Känner du att du kunde gjort något annorlunda i går?
- Undvikit den här situationen. Men det är lätt att vara efterklok. Dock har vi gjort det vi kunnat. Vi korrigerade artikeln så fort vi uppmärksammades. Sedan erbjöd vi henne utrymme för att berätta sin sida av rättegången då hon menar att inga medier har varit intresserade tidigare. Sen fick hon även möjligheten att träffa mig personligen och reda ut händelsen. Det borde fler chefredaktörer göra.

Vad kommer du att göra för att undvika att misstaget upprepas framöver?
– Gå igenom våra rutiner och förstärka dem ytterligare. Det här är dock ytterst ovanligt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev