Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hanne Kjöller i öppen strid mot Janne Josefsson

Publicerad: 24 september 2013, 12:49

Janne Josefsson och Hanne Kjöller i clinch om faktafel hos UG

Foto: Sofia Sabel/SVT

Bråket mellan Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson och DN:s ledarskribent, Hanne Kjöller om boken ”En halv sanning är också en lögn” är i full gång. Janne Josefsson har mejlat förlagschefen Dorotea Bromberg på Brombergs förlag. Hanne Kjöller tar nu upp kampen om vem som egentligen har rätt.


Ämnen i artikeln:

Dorotea BrombergJanne JosefssonHanne Kjöller

Resumé kunde tidigare idag berätta att UG:s Janne Josefsson anklagar  DN:s ledarskribent Hanne Kjöller för att fara med osanningar i hennes  bok ”En halv sanning är också en lögn.”

I boken påstås att Janne  Josefsson skulle ha sagt: ”Vi tar fram det som stärker de teser vi  driver och trycker undan det andra.”, men UG menar att citatet kommer  från en debatt på Publicistklubben och är helt taget ur sitt sammanhang.  

Chefen för Brombergs förlag, Dorotea Bromberg, meddelar dock att man inte tänker backa, utan att det är ett ”korrekt citat”.

Janne  Josefsson anser dock att han har hittat flera andra faktafel i boken om  UG och har mejlat förlagschefen om detta.

Det handlar om  dels UG:s reportage om de två begåvningshandikappade föräldrarna i Oskarshamn, dels om reportaget om sexuella övergrepp inom Jehovas vittnen.

Hanne Kjöller tycker att måttat är rågat och ger sig in i en öppen strid med Janne Josefsson:
–  Hans strategi går ut på att ligga på tills man ger sig, men jag tänker  aldrig vika ned mig mot Janne Josefsson. Jag vet att jag har rätt, säger  Hanne Kjöller.

I hennes bok framför hon att Oskarshamn-paret fick  sin baby omhändertagen för att de inte kunde namnet på Australiens  huvudstad och för att de skakat vällingflaskan i stället för att vispa  ihop innehållet.  

Janne Josefsson menar i sitt mejl att sanningen är  att:
”…huvudskälet till omhändertagandet av barnet, var som också sas  i programmet, var ett intelligenstest, sk Weistestet, som man drog allt  för långtgående slutsatser utifrån. Socialstyrelsen har senare slagit  fast att det stred mot vetenskap och beprövad erfarenhet.”, skriver  Janne Josefsson.

Hanne Kjöller håller inte med.
– Janne Josefssons problem är att han inte klarar av att ha fel. Jag menar Lisa Marklund skrev ju att hon har skakat vällingflaskan för sina barn, säger hon.

Hon  berättar att bråket mellan henne och Janne Josefsson inleddes för länge  sedan i samband med att UG bevakade Hannes Westberg-rättegången – han  blev skjuten i magen av polisen i samband kravallerna i Göteborg:

–  Jag skrev Uppdrag Förvanskning och varje gång när jag  skriver UG säger han att det jag kommer med är lögn. Han hävdar nu att  jag inte har någon trovärdighet längre för att jag haft ett fel i min  bok. Det är häpnadsväckande med tanke på hur han ljuger och manipulerar.  Han är redigeringskonstens Joe Labero, säger Hanne Kjöller.

Hon  känner sig också upprörd över att Janne Josefsson vänt sig till Dorotea  Bromberg med sina klagomål.

Hanne Kjöller tycker också att  diskussionerna med Janne Josefsson tar på tok för mycket av hennes tid.
– Han sätter mig i arbete och ger sig aldrig. Det slutar alltid med att jag måste gräva fram bevis, säger Hanne Kjöller.

Hon  berättar att hon har haft fullt upp med att hantera det konstaterade  faktafelet i boken. Det vill säga att den krögare som hon kallar Axel Wallersted i boken inte ägde  någon bostadsrätt utan en hyresätt.
– Mitt i detta får jag även denna rättshaverist på mig, säger Hanne Kjöller.

Janne Josefsson vänder sig också i sitt mejl mot uppgifterna om sexuella övergrepp hos Jehovas vittnen.

I  boken framförs att förövaren konsekvent kallas för mannen, men att  inget sägs om att han nyss fyllt 18 år då programmet gjordes och att han  vid övergreppen var åtta år.

Janne Josefsson skriver:
”…bokens  skrivningar innehåller fakta fel. Han hade inte nyss fyllt 18 när  programmet gjordes utan var i trettioårsåldern. Han var över 18 år när  övergreppen pågick. I Hannes text står det 8 år.”

– Uppdrag Granskning ville ju få det att framstå som en vuxen man kröp ner i sängarna, säger Hanne Kjöller.

Hon  känner sig mycket upprörd över hans kritik mot henne och boken. Inte  minst angående kritiken om citatet från diskussionen på Pressklubben
– Jag är en hederlig person, men Uppdrag Granskning försöker skjuta min trovärdighet i sank, säger Hanne Kjöller.

Janne  Josefsson viftar bort kritiken och menar att vem som helst som som hör  ljudfilen eller tittar på utskriften från den förstår att det är en  fullständig förvanskning och förvrängning av vad han har sagt vid  Pressklubben.

Han håller heller inte med om att han ligger på i frågan..
–  Jag bad ju bara om en rättelse och fick svaret att man inte tänkte göra  något. Då påpekade jag att man bör tänka på hur det kan påverka  seriositeten, säger Janne Josefsson.

Han medger visserligen att man  borde ha sagt ung man i reportaget om Jehovas vittnen, men påpekar att  det var en person som var över 18 år när det hela inträffade och var 30 är när programmet sändes för tio år sedan:
– Hanne Kjöller är väl själv skräckexemplet på vad hon skriver om i boken, säger Janne Josefsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.