Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Hannes hade varit skitnöjd och glad”

Publicerad: 24 augusti 2012, 13:29

Mattias Göransson.

Foto: Resumé.

Filters chefredaktör Mattias Göransson hjälpte stjärnjournalisten Hannes Råstam att slutföra jobbet med boken om fallet Thomas Quick. Vid dödsbädden lovade Göransson att ordna så att boken kom ut. Han höll sitt löfte, försäljningen är en succé och Quick-debatten har rasat den senaste tiden. – Hannes hade varit skitnöjd och glad över boken, men ännu nöjdare med den debatt som kommit igång, säger Mattias Göransson.


Ämnen i artikeln:

Mattias GöranssonHannes RåstamThomas Quick

SVT:s grävjournalist Hannes Råstam avled i cancer en onsdagskväll i januari. Så sent som dagen innan gjorde han klart med de sista detaljerna för sitt mångåriga projekt – boken om rättsskandalen i fallet Thomas Quick. Vid sin sida hade han då Mattias Göransson, chefredaktör på Filter. Göransson fick allt material och instruktioner om hur det skulle sorteras och sammanställas.

– Hannes hade gjort väldigt mycket, för mycket. Han hoppades själv kunna sortera ner det, men han orkade inte, han gick på morfin och kunde inte koncentrera sig. Därför hjälpte jag honom, säger Mattias Göransson.

Mattias Göransson lärde känna Hannes Råstam det sista halvåret i SVT-journalistens liv. Det var när Göranssons intervjuade Råstam för Filter om hans liv och svåra sjukdom som de blev vänner.

Efter att de sista detaljerna med boken blivit klara tog Hannes Råstams krafter slut. Mattias Göransson kallar det "spöklikt".

–      Det händer bara på film att man lovar någon något på personens dödsbädd. Det har en stor tyngd, det är något man inte slarvar bort. Det har varit ett hedersuppdrag, ett stort förtroende. Hannes var enligt min mening Sveriges skickligaste undersökande journalist. Det var en otrolig lättnad när boken var färdigredigerad i maj.

Mattias Göransson ordnade så att boken gavs ut av Ordfront förlag,  Arbetsinsatsen har varit stor. Parallellt med arbetet med boken har han skött sina chefredaktörsysslor på Filter som vanligt och familjen har tagit stryk.

Men resultatet har varit värt mödan, menar Mattias Göransson. Första upplagan sålde slut på någon dag och fallet har diskuterats livligt den senaste tiden, framförallt efter Göran Lambertz hårt kritiserade utspel om att Thomas Quick ändå var skyldig till två mord som han friats för.

– Det fanns dom som tvivlade på värdet av boken. Några suckade och sa: Kan Hannes inte bara släppa det. Men det visade sig finnas ett enormt värde av hans ansträngningar och att väldigt många ville läsa om det här och var intresserade, och det är väldigt häftigt.

–      Hannes hade varit skitnöjd och glad över boken, men ännu nöjdare med den debatt som kommit igång om rättssäkerhet, mygelkulturen och myndighetsfel. Hannes drev sådana frågor hårt men höll ändå en låg profil, han var ju inom public service som SVT-journalist. Det här var hans livs fall och allt han gjorde ledde fram till den här slutpunkten.

Mattias Göransson var beredd på att en backlash kunde komma för boken. Lanseringen gick bra och sedan har han bara väntat på att boken och Thomas Quick, numera Sture Bergwall ska smutskastas, förklarar han.

Mattias Göransson tror att Göran Lambertz skickades fram av "gänget" med bland annat försvarsadvokaten Claes Borgström, åklagare Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen – de som uppfattar Qucik som skyldig.

– Den senaste veckan har jag försökt se logiken i Lambertz utspel och försökt förstå, men det är obegripligt. Vi häpnade över punkterna han framförde. Alla punkterna  har noll värde, de är redan avfärdade av sju åklagare och åtta domare. Lambertz har dragits ner i dyngan och har inget förtroende kvar alls. Det framstår nästan som dödslängtan från hans sida.

Mattias Göransson och Jenny Küttim, researcher och faktagranskare till boken är en del av debatten och bemöter Lambertz argument. Även Leif GW Persson, som skrivit förordet i boken, har ryckt in med buller och bång. Det gäller även att smula sönder argument av arten att Sture Bergwall ändå är en dåre och dömd sexualförbrytare och att det inte spelar någon roll att han blivit felaktigt dömd.

–       GW ska vara GW och han har gjort det bra på sitt eget sätt. Men för min egen del gäller det att hålla huvudet kallt. Det är viktigt att känsloargumenten inte tar över utan att man hela tiden bemöter påståendena med fakta.

Mattias Göransson har inte träffat Sture Bergwall men har mejlkontakt med honom.

– Han är oerhört slitstark, måste man säga. Han är enormt tacksam över boken och tacksam över att Hannes fick honom att ta tillbaka erkännanden. Han ser det här som en del av tillfriskningsprocessen.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.