Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hannes Råstam vinner Per Wendels pris

Publicerad: 26 oktober 2012, 11:23

Hannes Råstam

Foto: Resumé

I början av året avled den hyllade och flerfalldigt prisbelönte journalisten Hannes Råstam. I dag tilldelas han postumt Per Wendels nyhetspris av Expressen.


Hannes Råstam avled i januari i år efter en lång och smärtsam kamp mot cancersjukdomen. Han hade hunnit bli en av Sveriges mest hyllade granskande reportar.

Mest känd är han kanske för sina avslöjanden i fallet med Thomas Quick. Ett gediget arbete som gav Hannes Råstam Guldspaden för två år sedan.

Förra året berättade Hannes Råstam om sitt svåra sjukdomstillstånd i ett omfattande och uppmärksammat reportage i tidningen Filter.

På sin dödsbädd skrev han de sista raderna i boken med titeln "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare" som kom ut i våras.

I dag tilldelas Hannes Råstam postumt Per Wendels nyhetspris av Expressen med motiveringen:

"Det har redan gått sju år sedan Pelle Wendel avled i cancer. Han lämnade oss mitt i steget, med sin anteckningsbok vid sjuksängen och nästa artikel ännu bara som hastigt nedtecknade hållpunkter. Sju år senare lämnar även årets Per Wendel-pristagare oss med alltför många artiklar, TV-program och böcker oskrivna. In i det sista en murvel och yrkesman som aldrig nöjde sig med gårdagens rubriker. På dödsbädden skrev han de sista raderna i en extremt noggrann journalistisk granskning som medförde att Sveriges mest uppmärksammade rättsfall i modern tid åter hamnade i rampljuset. Sällan har en pristagare varit mer självklar – i Pelle Wendels anda går årets pris till Hannes Råstam".

Per Wendels nyhetspris instiftades 2005 till minne av den klassiske Expressenreportern Per Wendel som avled samma år.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.