Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hans bilder på sovande flyktingbarn sprids världen över

Publicerad: 1 oktober 2015, 09:39

Farah när natten kommer, och Magnus Wennman.

Foto: Magnus Wennman och Aftonbladet.

Aftonbladet-fotografen Magnus Wennmans bildreportage "Där barnen sover" har spritt sig världen över. För Resumé berättar han om de starka bilderna. – Jag har påverkats mycket, dels för att jag själv har en femåring därhemma och vet hur viktigt det är med godnatt-stunden, säger han.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSyrien

Lamar, 5 år. Fotad i skogen på marken vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Hennes hem i Bagdad blev bombat när familjen var på väg för att handla mat. De kunde inte bo kvar, utan lyckades ta sig till Ungerns stängda gräns, efter att ha försökt korsa havet från Turkiet två gånger.

Hon är ett av barnen som Magnus Wennman har fotograferat. Under ett års tid har han träffat flyktingar i läger och på deras vägar i Europa.

– Det startade i vintras när vi gjorde en serie reportage inför fyraårsdagen av kriget i Syrien. Idén med de sovande barnen brann jag mycket för redan då. Det kändes viktigt att fortsätta inför hösten i och med de enorma flyktingströmmarna som bara ökar, säger Magnus Wennman.

Efter att Aftonbladet publicerade reportaget i lördags har bilderna spritt sig som en löpeld. Otaliga tidningar har visat intresse för bilderna och Daily Mail och tyska Bild tillhör de som valt att köpa hela reportaget.

Varför tror du att bilderna har väckt så stort intresse?
– Det är alltid svårt att veta vad som ska nå igenom det dagliga nyhetsbruset. Det saknas inte rapportering från flykten – men det här har brutit igenom och uppenbarligen kan folk ta det till sig. Jag tror att folk kan relatera till situationen om hur sårbara barn är när de ska sova och när natten kommer, säger Magnus Wennman.

– Det har varit fina möten. Det är viktigt att möta dem alla med stor respekt, lyssna på deras berättelser, låta dem veta vad vi gör och inte stressa fram någonting.

Vad är din uppfattning om hur de här barnen mår?
– Det går inte att säga generellt, men det ska mycket till innan barn slutar vara barn. De fortsätter att leka trots att de är på flykt. Men det jag har kunnat se under mina möten med människor på flykt är att de tappar gnistan i ögonen efter ett tag.

Hur har du påverkats av det här projektet?
– Jag har tidigare rest i många jobbiga situationer och sett jobbiga saker. Men det här har påverkat mig mycket, dels för att jag själv har en femåring där hemma och vet hur viktigt det är med god natt-stunden. Jag brinner mycket för den här berättarformen.

Vad har du fått för respons från Aftonbladets läsare?
– Det har nästan enbart varit positiv respons. Mycket kommentarer, mejl och samtal från vanligt folk men också från medier runt om i världen.

Utställningen med samma namn som reportaget finns på Fotografiska museet i Stockholm fram till och med den 24 januari.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetSyrien

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.