Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hans intervju fick Zlatan att lacka ur

Publicerad: 11 april 2016, 14:47

Zlatan Ibrahimovic fick kännedom om anklagelserna tack vare NWT:s reporter Per Mårtensson.

Foto: Montage.

Zlatan Ibrahimovic stämmer Ulf Karlsson för förtal efter hans påstående att fotbollsstjärnan varit dopad. Världsnyheten kom till tack vare NWT:s reporter Per Mårtensson.


Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićNWT

I dag kom beskedet att Zlatan Ibrahimovic stämmer Ulf Karlsson, före detta förbundskapten för friidrottslandslaget, för förtal. Orsaken är hans påstående att Zlatan dopat sig under tiden i Juventus. Uttalandet blev en världsnyhet i förra veckan – och bakom scoopet stod Per Mårtensson, reporter på Nya Wermlands-Tidningen.

I tisdags förra veckan befann han sig på Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad för att bevaka en paneldiskussion om doping. Medverkande i diskussionen var bland annat Ulf Karlsson, och han levererade "ett uttalande som kommer att ge kraftigt eko" slog NWT redan då fast.
– Zlatan gick upp tio kilo på ett halvår i Juventus. Jag tror att han var dopad. Det står för mig, sa Karlsson i NWT:s ursprungliga artikel som senare skapade rubriker världen över.

Per Mårtensson beskriver situationen på caféet för Resumé:
– Jag var enda journalisten på plats. VF (Värmlands Folkblad, reds. anm) skickar aldrig någon.

Det var under panelsamtalet som den förre förbundskaptenen formulerade anklagelserna mot Zlatan Ibrahimvic. NWT:s utsände förstod direkt vidden av det som sades.
– Efteråt gav jag honom en chans att ta tillbaka det. Jag har jobbat som journalist sedan 1969. Det är klart att jag reagerar och konfronterar honom. Då sa han att han trodde att Zlatan var dopad. Sedan frågade jag honom ytterligare en gång och han svarade ja, berättar Per Mårtensson.

Förstod du att det skulle bli en världsnyhet?
– Så långt hann jag aldrig tänka. Men jag insåg att det skulle bli väldigt liv. Det borde han själv ha insett också. Det var ganska många deltagare på plats.

Efter intevjun med Ulf Karlsson dubbelkollade Per Mårtensson med både sportchefen och chefredaktören på NWT innnan han skrev ihop artikeln. De kom fram till beslutet att publicera.
– Det var på ett publikt evenemang som detta kom fram. Om det visar sig vara ett brott så begicks det under själva mötet, säger han.

Zlatan har aldrig testat positivt för doping. Efter uppståndelsen har Ulf Karlsson också bett om ursäkt för sina uttalanden.
"Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. Det var inte alls min avsikt" skrev han i ett öppet brev.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Zlatan IbrahimovićNWT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.