Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hans tidning ska bli Rumäniens största arbetsgivare för romer

Publicerad: 10 december 2015, 13:09

Aaron Israelson bland invånarna i Ferentari

Foto: Karl-Oskar Bjurenstedt

Nästa höst planerar Aaron Israelson att hans rumänska gatutidning är ute i handeln. Målet är att tidningen ska komma ut en gång i veckan och bli Rumäniens största arbetsgivare för landets romer.


Ämnen i artikeln:

FaktumAaron Israelson

Aaron Israelson befinner sig just nu i Bryssel för att få träffa Soraya Post. Det finns tio miljoner romer inom EU  – men bara två ledamöter i Europaparlamentet och Feministiskt Initiativs ledamot är den ena. Aaron Israelson slutade som chefredaktör för Göteborgs gatutidning Faktum i våras för att starta upp en gatutidning i Rumäninen.

– Det har rullat på bra de sista dagarna. Jag jobbar mycket för att få ihop administrationen. Rumänien är ett av de länder i EU där det tar längst tid att starta företag. Den största utmaningen är att hitta en samarbetspartner kring distributionen där försäljarna köper sina tidningar.

– Men nu har jag gjort några framsteg i veckan och frågan ska bara gå en vända i deras styrelse. De ligger i Ferentari, ett område som Expressen målar upp som helvetet på jorden.

En annan stor utmaning är att få redaktionen på plats.

– Det är ett jättejobb att skapa en redaktion och samtidigt hitta en grupp människor som fungerar som grupp.

Har det här projektet varit tuffare än vad du hade förväntat dig?
– Det vet jag inte riktigt. Jag visste att det skulle bli tufft.

Vad hoppas du förändra med gatutidningen?
– Dels vill jag på lång sikt skapa Rumäniens största arbetsgivare för rumänska romer. Staten är i dag den största arbetsgivaren och omkring 600 romer jobbar som brobyggare och att skapa arbetstillfällen är också ett sätt att förändra attityder. Många rumäner bär på fördomen att romer inte vill jobba. Om projektet går som jag vill kan vi förändra mångas inställning.

Vilken typ av innehåll kommer tidningen att ha?
– Vi riktar oss till en specifik målgrupp av unga och högutbildade rumäner. Dels de som vill flytta från landet där vi kommer att skriva vad som krävs för att få det att fungera i andra europeiska länder. Hur man får jobb, var man har bäst möjligheter till utbildning etcetera.

– Den andra målgruppen är personer som vill stanna i Rumänien och förändra samhället. Det som skett i Rumänien efter branden på en klubb där regeringen blev avsatt är att en värdig revolutionsstämning har tagit vid. Det finns en känsla av förändring i luften som är väldigt spännande. För denna målgrupp kommer vi att satsa på grävande journalistik och artiklar för hur man exempelvis utbildar sig och tar körkort utan att behöva betala mutor.

Planen är att det första numret av tidningen ska komma ut i sepember 2016. Aaron Israelson har ambitionen att tidningen ska komma ut en gång i veckan. En erfarenhet han dragit efter arbetet med Faktum i Göteborg.

– Efter den första veckan blir det svårt för försäljarna att sälja tidningen. Tempot går ner och den sista veckan är intresset i princip nere på noll. Det drabbar säljarna ekonomiskt och rubbar deras rutiner. Tanken är ju att ge dem ett riktigt jobb att gå till och då krävs en viss regelbundenhet.

Finansieringen av gatutidningen har skett via ett antal privatpersoner och två stiftelser i Sverige. Just nu finns det tillräckligt mycket pengar för att projektet kan hålla sig över ytan, men det krävs mer för att trygga satsningen.

– Just nu letar jag efter sponsorskap där svenska matvarubutiker kan bidra med pengar. För de ser jag ett behov att ta ställning eftersom de har två typer av kunder. Den ena vill ge tiggarna som sitter utanför butikerna ett värdigt liv och bostad. Den andra gruppen vill bara att de ska försvinna.

Det är i Sverige du söker finansiering inte Rumänien?
– På sikt kommer jag att försöka söka liknande lösningar i Rumänien. Men just nu är det svårt. Jag måste kunna övertyga dem att projektet fungerar innan rumänska företag kan haka på.

I veckan skrev Aaron Israelson en kritisk krönika i Dagens Arena om Expressens artikelserie "Därför kommer tiggarna" där han anser att tidningen i sina texter svartmålar tiggeriet.

– Det problematiska är att läsarna aldrig får förklarat för sig varför tiggarna kommer till Sverige. Få tiggare intervjuas som har kommit till Sverige och hela poängen känns som att man förfasas över tiggeriet. Man fördömer mammor som lämnat sina barn i Rumänien, men förklarar aldrig att tiggeriet är ett medel för dem att ge barnen mat på bordet.

Expressens reportagechef Christofer Brask bemöter kritiken.

Han menar att frågan "Därför kommer tiggarna" lämnas i stora delar obesvarad. Vad är din bild?
– Det är en av de största satsningar som Expressen gjort. I reportage efter reportage har vi berättat om de problem som lett till att många rumäner väljer att resa till Sverige och tigga, det vill säga fattigdom, korruption och diskriminering av romer. Helheten är viktig här, eftersom det är en såpass omfattande serie som pågår i 13 dagar. Det förvånade mig att Aaron Israelsson valde att skriva en debattartikel om serien innan samtliga delar var publicerade.

Aaron Israelson menar att ni svartmålar tiggeriet, som enligt honom har hjälpt många till ett bättre liv. Hur rättvisande bild anser du att ni ger?
– Till skillnad från Aaron Israelsson tar vi inte ställning för eller emot tiggeriet. Däremot har vi publicerat reportage som inte beskriver verkligheten som enbart svart eller vit. I ett av reportagen besöker reportern Magda Gad byn Malu Vanat och skildrar hur det byggs för fullt tack vare pengar folk tiggt ihop i Sverige. Det är den typ av berättelser som jag tror att Aaron Israelsson efterlyser, och det är alltså inget vi valt bort. I andra reportage handlar det exempelvis om rumäner som hamnat i beroendeställning till svenskar i Sörmland, eller om en romsk kvinna som blir utkastad ur en butik i centrala Bukarest med uppmaningen "gå hem och tvätta dig".

Varför publicerades inte intervjun med Aaron Israelson om fördelarna med tiggeriet, som han själv refererar till?
– Vi har intervjuat hundratals personer under arbetet med de här 13 reportagen. Av utrymmesskäl fick inte alla plats i de färdiga texterna. Aaron Israelsson har ju ändå varit en del av vår bevakning då han medverkat i våra livesändningar från Bukarest vid två tillfällen inom ramen för den satsning som han kritiserar och då fått gott om tid att ge sina perspektiv och ge uttryck för sina åsikter.

Resumé gjorde en längre helgintervju med Aaron Israelson i våras. Den går att läsa här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FaktumAaron Israelson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.