Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hänt Extra om Borg-scoopet

Publicerad: 17 februari 2015, 08:44

Anders Borg och Bo Liljeberg.

UPPDATERAD. I går kväll släppte Expressen bomben: Anders Borg bekräftar sin skilsmässa och den nya relationen med Dominika Peczynski. Men det var Hänt Extra som var först med uppgifterna. Chefredaktören Bo Liljeberg tycker att de förtjänar bättre creddning.


Ämnen i artikeln:

Bo LiljebergDominika PeczynskiAnders BorgHänt Extra

Hänt Extras papperstidning kommer officiellt ut på tisdagar. Men många butiker får upplagan redan på måndagen och lägger ut tidningarna i hyllan, enligt Bo Liljeberg. Dessutom publicerade de sprängstoffet att den förre finansministern Anders Borg och pr-konsulten Dominika Peczynksi har en romans under gårdagskvällen – före Expressen.

Men i kvällstidningens text framgår det att veckotidningen "kommer i veckan"
– Expressen har fel. Vi lade ut artikeln på webben 50 minuter före dem. Jag ska kontakta Thomas Mattsson om det, sånt kan vara lätt att nonchalera, säger Bo Liljeberg till Resumé.

Hur gick ni till väga med den här publiceringen?
– Det är gammal hederlig journalistik och en väldigt bra tipsare, som vi har använt vid många tillfällen. Vi kollade uppgifterna och visste att de stämde till 100 procent. Det är inte konstigare än så.

När ni publicerar storyn är Anders Borg en gift man med barn. Hade ni några moraliska betänkligheter kring att gå ut med det?
– Vi snackar som vanligt om vilka hänsyn man ska ta - hur officiell personen ska vara och så vidare. Vi står för våra publiceringar och andra för sina. Men vi vet att i samma ögonblick som något blir officiellt hos oss skriver alla andra om det direkt. Vi har vänt och vridit på det här och kommit fram till att det var rätt att publicera.

Hur länge har ni haft uppgifterna?
– Vi har känt till rykten ganska länge i och med att han placerats ihop med andra kvinnor tidigare. Han är en man med makt och inflytande som det alltid finns rykten kring. Men relevant information har vi haft i ungefär en månad.  

Vad säger du om Borgs strategi att gå till Expressen?
– Det var smart, även om han inte förekom vår tidning för den var redan ute i handeln och nyheten på sajten. Det är jättesmart och något som fler borde göra.

Vet du att det var på grund av er publicering?
– Ja. Jag vet det.

Hur kom det sig att ni inte tog kommentar av honom?
– Det är något vi diskuterar också. Vi vet att om vi hade ställt frågan hade han inte svarat. Det får man ha respekt för.

Känner ni er snuvade på scoopet?
– Nej, verkligen inte. Tidningen finns i butiker vi var först på sajten. Men det ska vara rätt när man skriver om det för vi förtjänar credd. Hade detta varit ett par år sedan hade man förhållit sig på ett annat sätt. Vi är nya digitalt på Aller media och förut hade det blivit en jättediskussion om att hålla för papperstidningen. Men nu har vi tagit steget in i framtiden.

Hur rankar du den här nyheten?
– Jag har varit här i fyra år. Detta är den största nyhet vi har haft så här långt. Det var länge sedan jag fick sånt här adrenalin och puls.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bemöter Bo Liljebergs synpunkter på deras creddning:
– Expressen publicering handlade om att Anders Borg skiljer sig, vilket vi var ensamma om att berätta, samt om att Anders Borg berättade om romansen med Dominika Peczynski, vilket han gjorde bara för Niklas Svensson. Inget av detta stod i Hänt Extra.

–  Expressen har en ambition om generös kreddpolicy, brukar få beröm för den transparensen och har i dagens text också berättat att Hänt Extras nya nummer skriver om ryktet om romansen. Vi kanske kunde varit ännu tydligare här, det får vi fundera kring, men Hänt Extra skriver faktiskt inte om det som är centralt i Expressens publicering.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.