Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 30 januari 2012, 07:46
Metros chefredaktör Per Gunne uppger att tidningen aldrig får så mycket respons som då man kör sin Happy Metro-dag.
Foto: Erik Esbjörnsson.
Metro försöker idag, måndag, lätta upp stämningen lite genom att fylla tidningen med lite gladare nyheter: – Positiva nyheter är kanske inte det som vi betecknar som stor journalistik, men det är utan tvekan den dag på året som vi får överlägset mest respons från läsarna.
Per Gunne har varit chefredaktör på Metro i fem år. Som traditionen bjuder erbjuder Metro läsarna positiva nyheter en gång per år, men datumet kan variera något.
Idag, måndag, var det alltså dags igen:
"Vi har helt enkelt ansträngt oss lite extra för att hitta de roliga historierna och glada nyheterna", skriver Metros chefredaktör Per Gunne.
Med en Happy Metro-symbol märker tidningen också ut de glada nyheterna.
Tidningen öppnar bland annat med en positiv nyhet med anknytning till sig själv. Den rör att modedesignelever vid Drottning Blankas Gymnasium i Göteborg har tolkat 1800-talet med hjälp av Metro-tidningar.
En annan Happy Metro-nyhet är att en tunnelbaneförare, Nihat, räddat en autistisk 10-årig pojke från att bli överkörd i tunnelbanan efter att pojken rymt från sin skola i Danderyd.
Metro konstaterar också att vi fick 106 ljusare minuter under januari.
Metros krönikör, Stefan Wahlberg, bedömer att goda nyheter kan fylla sin plats bara de uppfyller ett grundläggande journalistiskt kriterium – något som avviker från det normala.
Här vill Per Gunne dock lägga in en brasklapp:
– Av någon outgrundlig anledning har journalister en tendens att inte bara fokusera på det som är avvikande, utan också det som är negativt och avvikande, säger han.
Om ni nu får så mycket respons från läsarna kring positiva nyheter varför satsar ni inte stort på det då?
– Varje år konstaterar vi att det här borde vi göra oftare, men dagen efter är vi tillbaka i våra doom- and gloom-spår, säger Per Gunne.
Per Gunne avslutar sin inledning i dagens Metro med att man borde kunna satsa på gladare nyheter mer än gång per år, men tycker samtidigt att det inte är någon idé att "deppa över det just nu."
Karl-Johan Byttner