Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Happy Metro-dag är här - igen

Publicerad: 30 januari 2012, 07:46

Metros chefredaktör Per Gunne uppger att tidningen aldrig får så mycket respons som då man kör sin Happy Metro-dag.

Foto: Erik Esbjörnsson.

Metro försöker idag, måndag, lätta upp stämningen lite genom att fylla tidningen med lite gladare nyheter: – Positiva nyheter är kanske inte det som vi betecknar som stor journalistik, men det är utan tvekan den dag på året som vi får överlägset mest respons från läsarna.


Ämnen i artikeln:

MetroStefan WahlbergPer Gunne

Per Gunne har varit chefredaktör på Metro i fem år. Som traditionen  bjuder erbjuder Metro läsarna positiva nyheter en gång per år, men  datumet kan variera något.

Idag, måndag, var det alltså dags igen:
"Vi  har helt enkelt ansträngt oss lite extra för att hitta de roliga  historierna och glada nyheterna", skriver Metros chefredaktör Per Gunne.

Med en Happy Metro-symbol märker tidningen också ut de glada nyheterna.

Tidningen  öppnar bland annat med en positiv nyhet med anknytning till sig själv.  Den rör att modedesignelever vid Drottning Blankas Gymnasium i Göteborg  har tolkat 1800-talet med hjälp av Metro-tidningar.

En annan Happy  Metro-nyhet är att en tunnelbaneförare, Nihat, räddat en autistisk  10-årig pojke från att bli överkörd i tunnelbanan efter att pojken rymt  från sin skola i Danderyd.

Metro konstaterar också att vi fick 106 ljusare minuter under januari.

Metros  krönikör, Stefan Wahlberg, bedömer att goda nyheter kan fylla sin plats  bara de uppfyller ett grundläggande journalistiskt kriterium – något  som avviker från det normala.

Här vill Per Gunne dock lägga in en  brasklapp:
– Av någon outgrundlig anledning har journalister en  tendens att inte bara fokusera på det som är avvikande, utan också det  som är negativt och avvikande, säger han.

Om ni nu får så mycket respons från läsarna kring positiva nyheter varför satsar ni inte stort på det då?
–  Varje år konstaterar vi att det här borde vi göra oftare, men dagen  efter är vi tillbaka i våra doom- and gloom-spår, säger Per Gunne.

Per  Gunne avslutar sin inledning i dagens Metro med att man borde kunna satsa  på gladare nyheter mer än gång per år, men tycker samtidigt att det inte  är någon idé att "deppa över det just nu."

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.