Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Här är branschens aprilskämt

Publicerad: 1 april 2015, 10:17

Konstprojektet Lars Beckman (M), Radiotjänsts drönare, H+K:s entré i Almedalen och KP på engelska – fyra exempel på 1 arpilskämt

Den kände twittraren Lars Beckman (m) kommer ut som konstprojekt och Hill & Knowlton kommer till Almedalen i zeppelinare. 1 april är en dag av skämt – så även i kommunikationsbranschen.


Ämnen i artikeln:

KamratpostenBahnhofRadiotjänstSveriges RadioHill+Knowlton Strategies

1) Konstprojektet Lars Beckman
Moderata kommunfullmäktigeledamoten Lars Beckman är känd för att vara en av svensk politiks flitigaste twittrare. Han har gjort sig känd för sina hårda inspel mot public service och vänstern. I Arbetarbladet kommer han ut som ett konstprojekt.
– Min politiska karriär är ett konstprojekt. Själv håller jag snarare till åt vänster på den politiska kartan. Jag är "mörkröd", som min moderata karaktär skulle ha sagt det, säger Lars Beckman.

2) Radiotjänsts drönare
Radio- och tv-avgiften har varit hett omdebatterad de senaste åren och i förra veckan kom beskedet att den med största sannolikhet kommer att skrotas 2020. Men på Radiotjänst finns ivern kvar. IDG:s prylsajt M3 rapporterar att man kommer att använda drönare för att få fatt på licenssmitarna.
– Det finns en stor potential i de här drönarna, i och med att vi kan ta oss till platser som vi inte tidigare kunnat. Dessutom blir det svårt för personen att neka när vi har filmat tv:n genom fönstret, säger Ann Tennberg på Radiotjänst.

3) KP byter språk
Kamratposten har internationella ambitioner. På KP:s sajt berättar chefredaktören Lukas Björkman att tidningen byter språk till engelska och blir KP Magazine från och med nästa nummer.

– Många av läsarna märker nog ingen skillnad. De är redan bättre på engelska än på svenska. Inte så konstigt, svenska är ett utdöende språk. Om fem år kan du troligen inte hitta en enda tidning på svenska.

4) Hill+Knowltons flamboytanta entré
I ett pressmeddelande påstår pr-byrån Hill+Knowlton att de kommer att färdas till Almedalen med hjälp av zepellinare inför årets politikervecka.
"Den minnesgode Almedalsbesökaren kommer ihåg att Hill+Knowlton tidigare år seglat ner till Gotland med ett eget fartyg. I år kommer man att återuppta traditionen i en zeppelinare som sedan kommer att sväva över själva Almedalen i Visby under hela politikerveckan. Zeppelinaren har hyrts in från Finland och går normalt under namnet Yks Huhti Kuu, men döps nu om till Hill+Knowlton Strategies"

5) Bahnhof öppnar trollfabrik
Internetoperatören Bahnhof har hämtat inspiration från Ryssland där falska konton översvämmar Putin med kärlek i sociala medier. Nu ska de öppna en trollfabrik "för alla som älskar att hata" med plats för 2000 personer i den stora gasklockan på Gärdet i Stockholm. Man startar också en CSN-berättigad utbildning som "ger gräddfil" in till trollfabriken.  

– Låt oss säga att du vill påverka ett program i SVT, som Skavlan eller Melodifestivalen. Eller om du blir förbannad på en politiker. Då kan du beställa X antal troll som antingen hyllar eller hatar personen online. I realtid kan du elastiskt skala upp och ned hur många troll du använder, beroende på hur mycket pengar du vill lägga och hur kampanjen går, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof till företagets hemsida.


6) SR inför hyperlokala samhällsmeddelanden
När en allt större del av Sveriges befolkning har ett annat modersmål än svenska så krävs det att viktiga samhällsmeddelanden kan förstås av alla medborgare. De senaste året har samtliga anställda på Sveriges Radios trafik- och service redaktion i Jönköping fått lära sig två nya språk utöver svenska, berättar Clarence Hansson.
– Själv valde jag finska eftersom att jag själv har många finska vänner. Sen blev det grekiska också, jag är så förtjust i fetaost, säger han till Sveriges Radio.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.