Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Här är de värsta pressetiska övertrampen

Publicerad: 6 november 2009, 09:59

Expressens rapportering dagen efter Estoniakatastrofen är de senaste decenniernas största svenska pressetiska övertramp. Det tycker eleverna på Poppius i Stockholm som röstat fram det värsta övertrampet.


Aftonbladet-löpsedeln från 1970.

Fredrik Nejman, Mikael Bergling och Torbjörn von Krogh som skrivit boken ”40 år av övertramp-PO/PON 1969-2009”, om Pressombudsmannens och Pressens opinionsnämnds 40 åriga historia, har låtit eleverna på Poppius rösta fram de värsta övertrampen.

De tre författarna har plockat ut tolv olika övertramp, som eleverna fått bedöma.

Och Expressen från den 29 september 1994 står i en klass för sig, enligt Poppiuseleverna.

Att dagen efter Estoniaolyckan på förstasidan publicera rubriken ”Döda, saknade, räddade – Expressen har hela passagerarlistan” och runt om det passbilder på passagerare bröt mest mot pressetiken, menade eleverna.

Publiceringen fälldes senare av Pressens opinionsnämnd.

På andra plats hamnade tidningen Arbetets namn- och bildpublicering av den så kallade "33-åringen" som en tid var misstänkt för mordet på Olof Palme. Ingen annan svensk tidning publicerade namn och bild på den misstänkte.

Det tredje största övertrampet stod Aftonbladet för. Tidningen publicerade artiklar där nynazister framförde dödshot mot journalisten Alexandra Pascalidou och polischefen Claes Cassel. Det visade sig senare att hoten tillkommit med mycket god hjälp av en reporter på Aftonbladet.

Största pressetiska övertrampen:
1.Expressens Estoniarapportering.
2.Tidningen Arbetets namn- och bildpublicering av misstänkt Palmemördare.
3.Aftonbladets egenfabricerade nazisthot.
4.Expressens löpsedel om att Harry Schein inte är pedofil.
5. Aftonbladets löpsedel ”Greve sköt neger med jaktgevär”.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.