Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Här är SR:s kontroversiella sajt

Publicerad: 3 april 2013, 11:48

Nya SR-sajten som släpps 10 april.

Resumé kan visa den första bilden på SR:s kontroversiella nyhetssajt som har premiär nästa vecka. SR slår ifrån sig kritiken om att public service-bolaget snedvrider konkurrensen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Nyhetssajten, som släpps den 10 april, ska enligt interna riktlinjer konkurrera med kommersiella nyhetssajter som exempelvis marknadsledaren aftonbladet.se. Det är kontroversiellt – och SR anklagas nu av flera branschprofiler för att gå emot sitt uppdrag som public service-aktör.

I en debattartikel i SvD i dag med rubriken "SR försöker slå ut den fria dagspressen” får sajten hård kritik av TU:s styrelseledamöter, Bengt Ottosson (vd Expressen) , Charlotta Friborg (tidningschef Corren) och Raoul Grünthal (vd Schibsted Sverige). Trion menar att SR snedvrider konkurrensen i en tid på dagspressen inför nya betalningsmodeller på nätet.

”Innehållet på såväl sverigesradio.se som SVT.se är gratis. För varje månad som nu går ser vi hur tidningsföretagen experimenterar med betallösningar för att säkra finansieringen av kvalitetsjournalistiken i framtiden. Några sådana lösningar eller tankar – mer än att licensbelägga datorer, mobiler och läsplattor för alla – har vi inte sett från public service”, skriver artikelförfattarna.

Sveriges Radio menar att TU försöker svartmåla bolaget och hävdar att den nya sajten, som sysselsätter 18 personer, inte är en nysatsning utan snarare görs för att samla resurser och minska bemanningen. Enligt SR är det en sammanslagning av två olika nyhetsstartsidor: dels förstasidan, dels Ekots startsida.

– Förstasidan  ska även fortsättningsvis göra det som TU efterlyser: nå ut med SR:s breda  och högkvalitativa innehåll. Programmen i P1, P2, P3 och P4 har en lika  tydlig plats på förstasidan. Kulturmaterialet kommer snarare att synas  mer än tidigare, säger Martin Jönsson, bitr programdirektör på SR.

Gamla ettan nedan:

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.