Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Här avrättas pressetiken av klickgalningarna”

Publicerad: 7 januari 2015, 13:58

Skämdump från Nyheter24.se (blurrad av Resumé)

UPPDATERAD. Världen över fylls medierna av den senaste händelseutvecklingen i Paris. Nyheter24 toppar sajten med en bild där en terrorist avrättar en polisman. Tilltaget får nu hård kritik.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24Jack Werner

I förmiddags stormade tre maskerade och maskingevärsbeväpnade män in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Inne i lokalen öppnade de eld. Enligt de senaste uppgifterna har 12 personer dödats och tio skadats.  

Nyheter24 väljer nu att toppa sajten med rubriken "Här avrättar terroristerna franske polismannen". Till det visar de en bild på en svartklädd man med automatvapen riktat mot en hjälplös polis som ligger på gatan. Tidningen har censurerat polisens ansikte men i övrigt syns tydligt vad som är på väg att hända.

Publiceringen har mötts av skarpa reaktioner på flera håll.  

"Nej, Nyheter24, här avrättas pressetiken av klickgalningarna. blurren är min, osmakligheten är er. för helvete", skriver Jack Werner, sociala medie-redaktör på Metro.

"Så @Nyheter24 publicerar avrättningsbilder från Paris. Etisk kompassen helt utan riktning", menar Marcus Jerräng, nyhetschef på IDG, på Twitter.

"VÄLDIGT SMAKFULLT" konstaterar Tobias Lundgren, redaktör på Aftonbladet.

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson motiverar beslutet att visa bilden för läsarna:
– Det här är en fruktansvärd handling av terrorister och det är viktigt att visa vad som faktiskt händer. Polismannen kan inte identifieras på bilden, vilket är en viktig aspekt.

Har du några pressetiska betänkligheter kring det?
– Inte mer än hur vi resonerat ovan.

Jack Werner menar att ni "avrättar pressetiken" i jakt på klick. Hur bemöter du det?

– Jag uppskattar oftast Jack Werners åsikter men i detta fall tycker jag annorlunda.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Nyheter24Jack Werner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.