Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Här sprider Jan Sjunnesson en falsk story i australiensisk tv

Publicerad: 22 mars 2016, 11:57

Jan Sjunnesson visar upp en artikel som ger en falsk bild av verkligheten.

Foto: Channel 9.

Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson agerar expert när australiensiska 60 Minutes besökte Sverige. Men i inslaget sprider han en falsk story som påstås visa en 14-årig atlet bland jämnåriga. – Jag kan inte hålla koll på om alla historier i svensk media är rätt eller fel, säger han.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Resumé har tidigare berättat om inslaget där ett tv-team från Channel 9 i Australien besöker Sverige för att skildra effekterna av flyktingvågen. Bland annat medverkar Avpixlat-skribenten och debattören Jan Sjunnesson i rollen som "politisk aktivist".

I en del av inslaget visar Sjunnesson upp en utskriven artikel från Kristianstadsbladet år 2011. Bilden i anslutning till texten visar en person som springer tillsammans med uppenbart yngre pojkar och flickor.
– Det här är en atlet som kallas Sveriges snabbaste 14-åring, berättar han i inslaget.

60 Minutes: Så han sägs vara en 14-åring?
– Ja. Det är lite lustigt. Men om du är 18 år eller över får du inte samma förmåner som om du är under 18. Och du kan inte kastas ut med samma lagar.

Underförstått: Pojken på bilden är betydligt äldre än 14 år, men har uppgett fel ålder till myndigheterna.

Men faktum är att historien är en falsk. Det har tidigare rapporterats av Kristianstandsbladet själva som intervjuat huvudpersonen Saad Alsaudi igen i februari. Detta eftersom den urprungliga artikeln, som Sjunnesson visar upp i tv, använts av den brittiska tablioden Daily Mail för att illustrera ensamkommande flyktingbarn som ljuger om sin ålder.

Sanningen är att Saad Alsaudi sprang tillsammans med betydligt yngre barn på bilden (då han själv alltså var 14 år). Han hade nämligen bjudits in av en tidigare idrottslärare för att inspirera unga till att springa.
– Folk tror att jag springer med jämnåriga, men det gör jag inte. Alla på bilden är fem eller sex år yngre än mig, berättar han för Kristianstadsbladet.

Resumé kontaktar Jan Sjunnesson som berättar hur det gick till när han medverkade i inslaget.
– Jag gick in i ett rum på Grand Hotel där tv-teamet var. Vi pratade i två minuter innan inspelningen och då tog producenten fram tidningen. Han frågade "Känner du igen den?". Ja, det gjorde jag för jag hade sett den innan. Men jag hade inte läst den och visste inte att den var felaktig, säger han.

Enligt honom uppmanade tv-teamet från Channel 9 att han skulle läsa upp rubriken och kommentera.
– Jag gick på storyn. Jag svalde den. Jag hade sett den innan och tyckte på avstånd att det så galet ut, säger han nu.

Men Jan Sjunnesson anser ändå inte att han borde ha avstått från att ha visat upp artikeln. Han hänvisar bland annat till mordet på ett HVB-hem i Mölndal där förövaren har konstaterats vara äldre än de 15 år som han utgav sig för att vara. Därmed anser han att problemet finns, även om artikeln han visar upp är felaktig.

Vad drar du för lärdomar framöver?
– Nej, jag drar inga lärdomar. Att på en minut värdera en artikel är svårt. Man får ta seden dit man kommer, och jag får svälja att jag gjorde en miss. Allt gick väldigt fort.

Borde du inte ha avstått från att kommentera artikeln?
– Nej, nej. Man sitter i sändning och får artikeln i knät. Jag hann inte göra källkritiska invändningar utan sa "OK" och kommenterade rubriken. Sånt händer.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.