Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Här tjänar du bäst i kommunikationsbranschen

Publicerad: 30 oktober 2012, 09:48

Göran Persson JKL, Gunilla Herlitz DN och Jan Helin Aftonbladet

Foto: Resumé

Pr-byråerna Kreab och JKL tar plats tillsammans med tidningarna Aftonbladet och Dagens Nyheter på listan över de 100 bäst betalande företagen i Sverige. Google hamnar på femte plats. Sammanställningen är gjord av Kredit- och affärsinformationsföretaget Creditfares.


De 13 företag som toppar löneligan i Sverige ger en sina anställda en snittlön över en miljon kronor. Företagen som toppar löneligan har i regel säte i Stockholm och Solna.

Även Ängelholm, Göteborg och Lund har företag som erbjuder generösa lönekuvert.

Google Sweden hamnar på en femteplats på listan. De 60 medarbetarna i Sverige tjänar i genomsnitt över 1,2 miljoner kronor i årslön.

Inom mediesfären är det fyra branschaktörer som kniper en plats på topp-100-listan. På 54:e plats återfinns pr-byrån Kreab Gavin Anderson. De 99 anställda på företaget lyfter i genomsnitt 732 000 kronor i årslön.

Konkurrenten JKL där bland annat förre statsministern Göran Persson arbetar som seniorkonsult hamnar på 85:e plats. De 60 medarbetarna tjänar i snitt 664 000 kronor om året.

I tidningsvärlden hamnar Dagens Nyheter på en 79:e plats. Företaget med 306 anställda ger en snittlön på 673 000 kronor om året. Aftonbladet landar på placering 87. Kvällstidningen med 469 anställda ger en genomsnittlig årslön på 661 000 kronor.

Schistedägda Blocket återfinns på listans 93:e plats med en snittlön på 650 000 kronor om året för de 57 anställda.

Som Sveriges bäst avlönande hittar vi de anställda vid kredit- och finansinstitutet ABG Sundal Collier AB . De toppar listan  för andra året i rad. Företagets 95 anställda har en snittlön på 1 412 000 kronor om året, eller drygt 117 000 kronor i månaden.

Detta trots att de både sänkt sin snittlön samt höjt antal anställda. Värt att uppmärksamma är även att tre av de fem bolagen i topp är verksamma inom kredit- och finansinstitutbolagsbranschen; förutom ABG Sundal Collier AB även SEB Investment Management AB och Nordea Investment Management AB.

Noterbart är att listan baseras på de senaste boksluten som har lämnats in till Bolagsverket. Alla snittlöner är inklusive skatt men exklusive sociala avgifter. Lön till VD och styrelse ingår inte i sammanställningen.

Lista över de bäst betalande företagen
1 ABG Sundal Colier
2 SEB Investment
3 The Boston Consulting Group
4 Nordea Investment Management
5 Google Sweden
....
21 Microsoft
54 Kreab Gavin Anderson
63 Apple
79 Dagens Nyheter
85 JKL
87 Aftonbladet
93 Blocket

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.