Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Har varit som en lavin”

Publicerad: 16 januari 2014, 21:24

Cissi Wallin.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Cissi Wallin fick nog efter den friande våldtäktsdomen i Lund. Förra helgen drog medieprofilen igång hashtagen #samtycke som kulminerar med en stor manifestation på lördag mot sexbrottslagen. – Jag hoppades på stort intresse, men det har varit som en lavin, säger Cissi Wallin till Resumé.


Domen från förra veckan, där en 27-årig man i Lund friades från våldtäktsanklagelser trots att kvinnan sagt nej flera gånger orsakade en proteststorm.

– Det sista killen sa till tjejen när hon flydde var: ”Jag är inte färdig än”. Jag känner att det räcker nu, säger Cissi Wallin.

Hon uppmanar till en samtyckes-lag och menar att ”allt annat än ett ja alltid är nej”.

Tillsammans med bland andra Sanna Bergendahl, verksamhetschef för Föreningen Storasyster har hon arbetat hårt de senaste dagarna för att ro initiativet i hamn.

På kort tid har nu 4 500 personer meddelat att de ska delta i manifestationen på lördag, som äger rum på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Först fanns planer på att samlas i Kungsträdgården, men där var ett annat arrangemang redan inbokat.

Inbjudna talaer är bland annat politiken Gudrun Schyman, författaren Katarina Wennstam, politikern Birgitta Ohlsson, polisen Martin Marmgren och Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

– Man tappar tron på mänskligheten efter domen i Lund, men återfår den när man ser alla eldsjälar som helt ideellt stält uåp och jobbat för den här manifestationen, säger Cissi Wallin.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.