fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hård intern kritik mot Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén

Publicerad: 1 december 2017, 06:45

Foto: Andreas Elgstrand

Kritiken växer mot Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén efter stoppandet av Dokumentet 2.0, Lotta Bromé avfärdar anklagelser om sexuella trakasserier och Buzzfeed tappar i trafik. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Lotta BroméSofia Olsson OlsénTwitterAftonbladetBuzzfeedStaffan HeimersonJennifer Wegerup

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Uppgifter: Hård kritik mot Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén

Den senaste veckan har det stormat ordentligt kring Aftonbladet och tidningens publisher Sofia Olsson Olsén. I inledningen av veckan tvingades hon avbryta samarbetet med den fristående krönikören Staffan Heimerson efter uttalanden Heimerson gjort i en intervju med Resumé. Under onsdagen kritiserades Olsson Olsén av tidigare Aftonbladet-medarbetaren Jennifer Wegerup för bristande stöd under en period av interna kränkningar mot henne. Detta utöver den kritik som riktats mot tidningen och publishern i ljuset av #metoo-uppropet då Fredrik Virtanen och en annan medarbetare stängts av från jobbet som en följd av anklagelser om sexuella trakasserier.

Igår meddelade den grupp som jobbat med det så kallade "Dokumentet 2.0", ett dokument där kvinnor på Aftonbladet skulle samla sina erfarenheter av sexism på tidningen, att de hoppar av projektet. De fem redaktörerna Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus berättade i ett mejl som gick ut till alla på Aftonbladet att de var "bottenlöst ledsna för att det blivit så här och för hur Aftonbladet framstår utåt".

Nu rapporterar Dagens Nyheter att kritiken mot Olsson Olsén växer internt. Enligt flera anonyma källor som pratat med DN känner sig många som lämnat in vittnesmål lurade av Aftonbladets publisher.

– Många anser att det är väldigt allvarligt att det målades ut som ett medarbetarinitiativ. Nu finns det ett drygt 80-tal olika vittnesmål i det här Dokumentet. Och de enda som har tillgång till det är ledningen och gruppen som samlat in dem, säger en källa, säger en person tidningen talat med.

Lotta Bromé avfärdar anklagelser om sexuella trakasserier

Den 21 november meddelade den folkkära radioprofilen Lotta Bromé att hon lämnar Sveriges Radio och P4Extra. Bromé menade att hon lämnade kanalen då SR skulle göra om programmet och att det därför var en bra tidpunkt för henne att lämna. Samtidigt har hon under hösten internutretts efter anklagelser om sexuella trakasserier. Nu går Bromé ut på Facebook och avfärdar anklagelserna, det rapporterar Expressen. I ett svar till en följare som skriver att bara Bromé och hennes samvete vet vad som hänt svarade Bromé: "Mitt samvete är rent. Och det vet vad som hänt. Och inte dessutom!"

Buzzfeed tappar trafik i jämförelse med traditionella nyhetssajter

Under veckan har Resumé rapporterat att den amerikanska sajten Buzzfeed brottats med ekonomiska bekymmer. Bolaget missade sina årliga intäktsmål med mellan 15-20 procent och tvingades häromdagen säga upp 100 av sina 1700 anställda. Nu rapporterar Recode att sajten tappar trafik i takt med att läsare vänder sig till mer traditionella nyhetssajter. De senaste två åren har Buzzfeeds trafik sjunkit stadigt och är idag omkring 12 procent lägre än för två år sedan. Detta inte inräknat de visningar Buzzfeed får på Facebook via exempelvis undersajten "Tastys" matvideos.

Medan Buzzfeeds trafik sjunker har sajter som CNN, the Washington Post, The New York Times och Fox News ökat. Sajterna såg en stor höjning under det amerikanska presidentvalet men har lyckats hålla i de starka siffrorna ett år senare. Både WaPo och NYT har också ökat sina digitala läsarintäkter markant.

Twitter Lite tillgängligt i 24 nya länder

Efter att ha testat en lättare version av Twitter, "Twitter Lite", i Filipinerna lanserar de nu Android-appen i Afrika, Asien, Europa, Mellanöstern och Latinamerika, det rapporterar Techcrunch. Appen är anpassad för att använda så lite data som möjligt och är tänkt för marknader med höga datakostnader och bristande mobila nätverk. Enligt Twitter själva har de under testperioden på Filipinerna sett en ökning av tweets med 50 procent.

WhatsApp nere i flera timmar

Den Facebook-ägda meddelandeappen WhatsApp låg under gårdagskvällen nere i stora delar av Europa, Sydamerika och Mellanöstern, det rapporterar The Independent. Användare kunde varken skicka eller ta emot meddelanden under tiden. WhatsApp, världens största meddelandeapp, vet själva inte vad kraschen berodde på.

"Vi ber om ursäkt för störningarna och jobbar så hårt som möjligt för att lösa problemet så snart som möjligt" berättade de i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev