Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hård kritik mot Lena Mellins kolumn

Publicerad: 2 januari 2015, 14:39

Lena Mellins text.

En text om de flyktingar som hungerstrejkat i en buss skriven av Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin har väckt starka reaktioner på Twitter. Veckotidningen Arbetarens chefredaktör säger att texten har en obehaglig ton och är passivt aggressiv. – Han verkar inte ha läst texten – det är tråkigt, säger Lena Mellin till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinAftonbladet

Det är texten "De bör besinna sig – för sin egen del" som rört upp känslor. Texten skrevs i samband med nyheten om att ett 30-tal flyktingar från Syrien börjat hungerstrejka och sov i natt i en buss utanför flyktingförläggningen i Grytan utanför Östersund. Anledningen till strejken ska vara att de var missnöjda med boendet och ville flyttas till ett annat för att bland annat kunna lära sig svenska. Tidigare i dag avbröts protesten och alla asylsökanden lämnade bussen, enligt Aftonbladet. I texten som publicerades i går kväll skriver Lena Mellin bland annat:

"Men det människorna i bussen utanför Grytans flyktingförläggning sannolikt inte tänker på just nu är att vi lever i en hård värld, även i det välmående Sverige. Generositeten riskerar att sättas på undantag, också bland de beslutsfattare som tills nu stått för en human och generös flyktingpolitik om kraven blir för höga. Någon borde upplysa dem om det."

– Vad jag tycker texten säger är passa er jävligt noga och var tacksamma för att ni får komma hit. Det finns det en stor minoritet av sympatisörer till SD och till viss del också M som får sin världsbild bekräftad här. Jag blir väldigt illa berörd – framför allt över tonen. Den har en obehaglig ton av ett slags passiv aggressiv hotfullhet. Det är att ge sig på syrier som flytt från fruktansvärda förhållanden, slå ner på dem och använda dem som ett politiskt slagträ, säger Daniel Wiklander, chefredaktör på veckotidningen Arbetaren, till Resumé.

Men det är inte bara han som reagerat på texten. Flera har uttryckt att texten underblåser främlingsfientliga krafter.

"Lena Mellin på Aftonbladet inleder året med att normalisera rasism. Texten får mig att vilja kräkas", twittrar en användare.

"En fetare nyårspresent kan knappast de främlingsfientliga krafterna i landet få", skriver en annan.

Daniel Wiklander är kritisk mot att texten skrevs över huvud taget.

– Här plockar man upp en grupp på 30 personer och anklagar dem som troligtvis inte kan läsa artikeln själva. Det är en sak om hon åkt dit och sagt det – men nu vänder hon sig till Aftonbladets många läsare med den tonen: att det är hårda tider och att de spelar ett högt spel, som om de vore politiker. Lena Mellin är en väldigt erfaren politisk journalist – hon vet precis vad hennes ord betyder. Nu blir mottagarna inte de på bussen utan helt andra människor, säger han och fortsätter:

– Jag har inte orkat titta på de SD-vänliga sajterna men sett att artikeln delats av människor med en schysst grundinställning till invandring som håller med Lena Mellin om att de här asylsökandena är missnöjda. Men det här handlar om 30 personer som inte representerar några andra än dem själva. Man hamnar väldigt fel om man börjar känna förakt mot den som fått en fristad och söker asyl. Här underblåses den känslan och då måste man tänka några varv till.

När Resumé når Lena Mellin är hon ledig och har inte läst kritiken på Twitter. Gällande Daniel Wiklanders kritik säger hon:

– Han verkar inte ha läst texten – det är tråkigt.

Kan du på något sätt förstå kritiken som riktats mot texten?
– Nej.

Vad fick dig att skriva den här texten?
– Jag blev ombedd att skriva den.

Men hur bemöter du åsikten om att det är märkligt att använda Aftonbladet som plattform för att nå en grupp om 30 personer som troligtvis inte själva kan läsa texten?
– Det får mig att tro att han inte har läst texten.

Det finns de som anser att du med texten underblåser främlingsfientliga krafter. Vad säger du om det?
– Det håller jag absolut inte med om.

Är det något annat du vill tillägga?
– Nej.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lena MellinAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.