Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hård kritik mot SVT:s granskning av Fallet Kevin

Publicerad: 16 maj 2017, 05:33

Dan Josefsson får kritik för sina arbetsmetoder, Alexandra Pascalidou sågar SVT:s mångfaldsarbete och Facebook granskar "falska" livesändningar. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusFacebookSVTDan Josefsson

Hård kritik mot SVT:s granskning av fallet Kevin
Dan Josefssons tredelade dokumentär om "Kevin-fallet" har engagerat en stor del av Sveriges befolkning senaste veckorna. Nu får den kritik av Yrsa Stenius, tidigare Allmänhetens Pressombudsman och politisk chefredaktör på Aftonbladet.
"Dag för dag upplever jag ett tilltagande obehag inför den mediejustis som utspelar sig kring fallet Kevin enligt tidigare etablerat mönster: SVT närmar sig nyckelpersonerna i ett rättsfall på ett ohederligt sätt, spelar sedan ut dem, förlopp, fakta och omständigheter enligt en given plan. Kolleger hakar på" skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet.

Yrsa Stenius hävdar att Dan Josefssons sätt att arbeta är oetiskt eftersom han inte informerat intervjuoffren i tillräckligt hög utsträckning.
"Josefssons team från SVT har förberett sig väl på Kevin-fallet, intervjuoffren har på förekommen anledning inte gjort det. Man skulle ju tala om barnförhör på en mer övergripande nivå. Resultatet av ett sådant redaktionellt upplägg blir förstås precis det Josefsson eftersträvar: Utredarnas uppgifter blir vaga och motsägelsefulla, fallet Kevin ter sig illa utrett, en ny rättsskandal är under uppsegling i tv-rutan".

På måndagen gick Rolf Sandberg, polisens förundersökningsledare under arbetet med mordet, ut och kritiserade dokumentären i en intervju med Expressen. Dan Josefsson har bemött anklagelserna:
– Vi har gett alla inblandade mycket utrymme. Vi intervjuade Rolf Sandberg vid sju tillfällen och flera av de intervjuerna var väldigt långa. Man ska också ha i åtanke att vi inte hade tillgång till förundersökningen när vi började intervjua honom och hans kollegor. Vi bad bara poliserna berätta för oss om hur utredningen hade gått till. Under resans gång får vi sedan tillgång till förundersökningen och då börjar det bli intressant, säger han till SVT.

Pascalidou sågar SVT:s mångfaldsarbete
Alexandra Pascalidou var intresserad av jobbet som programledare för SVT:s nya morgonsatsning "Morgonstudion" – men hörde ingenting tillbaka. André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath, Karin Magnusson, Alexander Norén och Åsa Avdic har istället fått roller i programmet.
– Jag tycker att det är intressant att man inte lyckades få in mer mångfald i "Morgonstudion", säger Alexandra Pascalidou till Expressen.
– Jag nämnde för dem att jag var väldigt intresserad. Men jag fick aldrig några reaktioner över huvud taget.

SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz är nöjd med sina rekryteringar, men också självkritisk.
– Mångfald för mig är mycket mer än invandrarbakgrund. Vi brukar prata i termer av perspektiv, språk och nätverk. Och här tycker jag att vi inte nått ända fram.

Facebooks granskar "falska" livesändningar
Livesändningar som i själva verket inte alls är live – till exempel statiska bilder eller grafik – ska försvinna från Facebook. Det sociala nätverket har nu omformulerat sin livesändnings-policy för att få bukt med problemet. Bland annat kommer de att prioritera ned synligheten i flödet för inlägg som bedöms vara falska livesändningar, och den som upprepade gånger sänder live under falsk flagg kan få begränsad tillgång till verktyget, rapporterar Adweek.

Public service-chefer vill inte ha skattefinansiering
SVT, SR och UR bör även i framtiden finansieras via en avgift som är särskild från statens övriga budget. Inte via skattsedeln. Det skriver Sveriges Radios och Utdbildningsradions vd:ar och ordföranden i en debattartikel hos SvD. Syftet är att garantera oberoendet för public service.  
"Ju närmare statsbudgeten finansieringen ligger, desto större risk för politisk styrning och minskat oberoende från staten" skriver de bland annat.

Försvarsmakten varnar för desinformation
Aurora 17 är namnet på den största militära övningen i Sverige på 24 år som går av stapeln i september. Redan nu går Försvarsmkaten ut och varnar för att det finns "en uppenbar risk för påverkans- och informationsoperationer" i samband med övningen.
"Om en felaktig bild av övningens syfte och inriktning sprids kan det skapa oro hos allmänheten samtidigt som förtroendet för våra myndigheter undermineras" skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael BydénDN Debatt.

Prisbelönt journalist dödad i Mexiko
En journalist har skjutits ihjäl på öppen gata i den våldsdrabbade delstaten Sinaloa i Mexiko. Journalisten i fråga, Javier Valdez, arbetade bland annat på uppdrag av AFP. Valdez ska ha skjutits nära sajten Riodoces redaktion i staden Culiacan, rapporterar nyhetsbyrån AP. 2011 vann han CPJ:s internationella pressfrihetspris 2011 för sin bevakning av droghandel och organiserad brottslighet.

SNL slår nya rekord med Trump-imitation
Tv-programmet Saturday Night Live har fått ett stort uppsving senaste året med flera rekordnoteringar i tittarsiffrorna. Bland annat på grund av Alec Baldwins och Melissa McCarthys succé i de återkommande rollerna som president Donald Trump och Vita husets talesperson Sean Spicer. Nu berättar ensemblen om det omtumlande året i en stor intervju med The Hollywood Reporter.
– Man känner sig nästan som en krigsprofitör, säger skådespelaren Colin Jost till tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.