söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hård kritik mot SVT:s Facebookgranskning

Publicerad: 4 april 2017, 11:42

SvD:s Per Gudmundson och GP:s Alice Teodorescu. Foto: Montage

SVTs granskning av den nya, digitala opinionsbildningen möter kritik från debattörer. "Om en arbetsgivare hade agerat på samma sätt hade konsekvenserna varit kännbara - med rätta" skriver GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu.

Ämnen i artikeln:

Alice TeodorescuUlf JohanssonFacebookMediaMedierSociala medier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I helgen har SVT granskat ett antal opinionsbildande Facebook-sidor under rubriken "SVT granskar anonyma Facebooksidor". I granskningen har man tittat närmre på två grupper, "Stöd svenska polisen" och "Rädda vården", två Facebook-sidor som lyfter fram vad de anser vara missförhållanden inom polisväsendet och vården.

I en krönika från Karin Ekman, chef över sociala kanaler på SVT, motiverar hon granskningen. "Dessa dolda opinionskrafter som överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen. Vilka är de? Vad vill de, och varför?"

Granskningen har sedan den publicerades mött kritik från flera håll. Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu skriver i en ledare: "SVT är alltså mer intresserade av att granska visselblåsaren än att gräva i de missförhållanden som beskrivs. Om en arbetsgivare hade agerat på samma sätt hade konsekvenserna varit kännbara - med rätta!" och påpekar att personerna bakom Facebooksidorna bör ses som visselblåsare och är centrala i kampen mot missförhållanden.

Även Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson riktar kritik mot SVT. Under rubriken "Året då visselblåsare blev landsförrädare" påpekar han att vi för några år sedan hyllade visselblåsare som Bradley Manning och Edward Snowden. "Annat är det nu. Nu pekas de ut som landsförrädare av regimtrogna medier."

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, är noga med att påpeka att granskningen gäller den nya digitala opinionsbildningen, snarare än Facebook-gruppen "Rädda Vården" och att personerna bakom sidorna inte bör ses som visselblåsare.

– Det är bara en liten del av granskningen. Det finns de som påstår att människorna bakom de här sidorna skulle vara visselblåsare när de egentligen är opinionsbildare, som dessutom jobbar på flertalet plattformar.

Är "Rädda vården" verkligen en grupp som trasar sönder den öppna samhällsdebatten?

Vi har gjort en bred publicering och jag har ingen anledning att diskutera enskilda formuleringar. Hela utgångspunkten är att opinionsbildningen ser ut på ett nytt sätt. "Stöd svenska polisen" betalar för att nå socialdemokrater med sina budskap.

Ni valde att publicera namnet på mannen som står bakom "Rädda Vården", hur gick tankegångarna kring det?

Han ställde upp i intervju och har på andra plattformar uppmanat sina följare att gilla "Rädda Vården" Om han inte ville att det skulle komma ut borde han inte ha puffat för sidan och bett folk att ansluta sig.

En av de som försvarat granskningen är internetexperten och föreläsaren Joakim Jardenberg. I ett Facebook-inlägg menar han att eftersom "Rädda Vårdens" grundare sagt sig vara ointresserad av att lyfta dessa frågor inom politiken och istället vill opinionsbilda genom sin Facebook-sida är han ett självklart föremål för granskning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev