Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hård kritik mot Vogue-reportage

Publicerad: 2 september 2008, 06:20

Senaste numret av Vogue India har modereportage där urfattiga indier poserar i mode värt tusentals kronor. – Osmakligt, rasar krönikören Kanika Gahlaut, krönikör på indiska Daily Mail.


En av bilderna i det hårt kritiserade modereportaget.

Ett barn med haklapp från Fendi, som kostar 100 dollar i butik.

En tandlös kvinna håller ett barn i skrynkliga kläder – och en haklapp från Fendi som i butik kostar 100 dollar. På en annan bild trängs en familj på en motorcykel. Kvinnan i familjen bär sina vanliga slitna kläder med undantag för en väska från Hermès som kostar runt 10   000 dollar.

Nästan en halv miljard indier lever på 1,25 dollar per dag.

Om reklamare inte behöver moral anses det fortfarande att magasinsredaktörer bör ha det. Modereportaget ”Lighten up” i Vogue India har väckt starka känslor i Indien.

Krönikören Kanika Gahlaut har riktat hård kritik mot modereportaget i en krönika i Daily Mail. Det finns inget roligt med att fotografera en fattig person i sin lerhydda uppklädd i mode från Alexander McQueen, säger hon i en intervju med New York Times.

– Skuldsatta bönder begår självmord här, påpekar hon.

Vogue Indias redaktör Priya Tanna försvarar sig med att modereportaget visar på modets kraft och att mode inte längre enbart är för de rika.

– Kom ihåg att man inte kan ta det för seriöst med mode. Vi försöker inte göra några politiska ställningstagande eller rädda världen, säger hon.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.