Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hårdare tag mot kommunala bolag

Publicerad: 28 september 2009, 10:28

Ett starkare skydd för meddelarefriheten.
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss hårdare tag mot myndigheter och allmänna organ som efterforskar källor. Överträdelser ska likställas med brottshandlingar.


Regeringen föreslår i en lagrådsremiss från justitiedepartementet en rad förändringar som påverkar grundlagsskyddade Yttrandefrihetsgrundlagen.
Ett par av dem har en direkt koppling till teknikutveckling. Det första gäller biografbranschens omställning till digital bio. Regeringen föreslår att samma regler för censur och granskning – för bland annat åldersgränser – som gäller traditionell biograffilm även ska gälla digital film.

Andra förslaget med koppling till teknik personer med funktionsnedsättning. Bolag som sänder tv via ”tråd”, som till exempel iptv eller playsändningar över nätet, ska texta eller med annan teknik göra innehållet tillgångligt för personer som till exempel har hörselnedsättning. Förslaget kommer med andra ord att beröra både SVT och TV4 som sänder under svensk lag.

Tredje förslaget är en ren förstärkning av den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Regeringen föreslår bland annat att den som utsätter den som utnyttjarmeddelarfriheten för repressalier också ska kunna åtalas för brott.  Förslaget omfattar framför allt kommuner och kommunala bolag.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.