Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Härvan på F-Kassan växer

Publicerad: 28 mars 2014, 08:24

Jonas Lindgren anklagas för jäv efter att ha värvat sin flickvän till en chefstjänst. Nu växer härvan och generaldirektören Dan Eliasson anklagas för lögn.


Ämnen i artikeln:

Dan EliassonFörsäkringskassanJonas Lindgren

Expressen kunde igår avslöja att Försäkringskassans  kommunikationsdirektör Jonas Lindgren anklagas för jäv efter att ha  värvat sin flickvän till en chefstjänst och även attesterat hennes lön,  semester utlägg.

Kort efter förlorade han såväl attesträtten som  personalansvaret för flickvännen och myndigheten uppgav även att man  hade dragit igång en internutredning.

Expressen avslöjar nu att  generaldirektören Dan Eliasson förnekat att ärendet lagts ned trots att  dokument som Expressen har fått tillgång till visar att  internutredningen är avslutad.

– Eliasson ville avsluta ärendet utan  åtgärd, säger centralt placerade tjänstemän till Expressen, vilket  alltså även styrks av dokumenten.

Tidningen rapporterar också att  Jonas Lindgren redan var ifrågasatt när han tillträdde hösten 2012.  Dan  Eliasson hade jobbat med honom på Migrationsverket och i ett veckobrev  förklarade han varför tjänsten som kommunikationsdirektör aldrig  annonserades ut, utan gick direkt till Jonas Lindgren.

"Vi är alla  överens om att Jonas på ett fantastiskt bra sätt passar de krav som bör  ställas på kassans nye kommunikationsdirektör. Frågan har naturligtvis  uppstått om vi inte borde lysa ut tjänsten, men jag, HR-chef och  arbetstagarorganisationerna är överens om att i detta fall kan vi göra  ett undantag från detta när vi nu vet vad vi vill ha."

Jonas Lindgren misstänks bland annat ha gett flickvännen lön för 26 dagar trots att paret var på semesterresa i USA.

Dan  Eliasson har också fått svara på frågor från personalen via  myndighetens intranät, enligt Expressen.

Han ska bland annat ha uppgett  att säkerhetsstabens utredning inte är klar och att ledningen kommer att  vidta de åtgärder som krävs, men Expressens dokument säger alltså  motsatsen – ”Ärendet avslutas utan åtgärd då generaldirektören, tillika  ordföranden i personalansvarsnämnden, inte anser att det som framkommit  ska innebära någon polisanmälan, disciplinpåföljd eller erinran för de  involverade.”

Dan Eliasson förnekar dock att ärendet har lagts ned.
– Det vet jag inte var du har fått ifrån, säger han till Expressen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.