Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Harvey Weinstein-härvan växer – bolaget kan läggas ner

Publicerad: 16 oktober 2017, 05:43

Foto: Wikimedia Commons

Anklagelserna om sexuella trakasserier har fått Harvey Weinsteins imperium att rasa, ny annonsörkritik mot Facebook – men allmänheten gillar techjättarna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookHarvey WeinsteinSnapchat

Harvey Weinstein-härvan växer – bolaget kan läggas ner
Under helgen har sexskandalen kring stjärnproducenten Harvey Weinstein fortsatt växa. Det var för en drygt vecka som New York Times publicerade artikeln där han anklagas för "decennier av sexuella trakasserier" av flera tidigare anställda. Även våldtäkter har tillkommit. Fler offer har trätt fram, och medierna har ifrågasatts för att inte ha berättat om de allvarliga anklagelserna som funnits mot Weinstein under lång tid.

Harvey Weinstein har redan fått sparken från sitt eget bolag, och i helgen gick Bob Weinstein ut och tog kraftfullt avstånd från sin bror.
– Jag har en bror som är galen och som inte går att försvara. Jag vill att det ska utmätas rättvisa mot honom, säger han till The Hollywood Reporter.

Weinstein har också fått lämna Oscarsakademin och blivit fråntagen den franska hederslegionen. Frågan är nu om bolaget The Weinstein Company har möjlighet att överleva. Wall Street Journal skriver att bolaget antingen kommer att säljas eller läggas ner. Investmentbanken Goldman Sachs ser över sitt innehav i The Weinstein Company och överväger att slumpa bort det.
– Den typen av oursäktligt beteende som har rapporterats har ingenstans att göra och vi fördömer det å det grövsta, säger talespersonen Andrew Williams till Reuters.

Efter kritiken – nu sågar SNL Weinstein
Förra veckan fick "Saturday Night Live" kritik för att inte adressera anklagelserna mot Harvey Weinstein. Enligt New York Times hade humorprogrammet förberett Weinstein-material, men av olika anledningar valt att slopa sketcherna i sista stund. I helgen tog de revansch genom att driva friskt med honom. Bland annat att Apple introducerat en ny emoji, föreställande ett hyssjande finger, för att beskriva hur det varit att arbeta med Weinstein.

Twitters vd lovar krafttag mot hatet
Skådespelerskan Rose McGowan är en av de som anklagat Harvey Weinsten för sexuella trakasserier. Efter avslöjandet valde Twitter att stänga ner hennes konto, vilket ledde till kraftig kritik och kampanjen #WomenBoycottTwitter. Som ett svar har Twitters vd Jack Dorsey gått ut och lovat hårdare tag mot hat och trakasserier, rapporterar Techcrunch.

Ny annonsörkritik mot Facebook...
Facebook har tidigare frått kritik för sina sätt att mäta och redovisa effekter av annonser på plattformen. Amerikanska Video Advertising Bureau anklagar nu Facebook för att systematiskt haöverdrivit sina siffror kring räckvidd, enligt CNBC. Liknande felaktigheter har tidigare påvisats av Breakit i Sverige. I rapporten efterlyser annonsörerna en gemensam standard för mätningar av räckvidd som också inkluderar fler techjättar, främst Google.

...men stort förtroende för techjättarna hos allmänheten
Medierna har stundtals varit skoningslösa i sin kritik mot Facebook och Google. Både för deras sätt att hantera hat och hot, fake news och desinformation samt bristen på transparens. Men allmänheten hyser fortfarande ett mycket stort förtroende för stora techbolag som Google, Facebook och Microsoft enligt en amerikansk undersökning. Wired rapporterar att 88 procent av de som deltagit i undersökning har en positiv syn på Google. Motsvarande siffra för Facebook är  60 procent.

Snapchat är tonåringarnas favorit i USA
Nästan hälften (47 procent) av tonåringarna uppger att Snapchat är deras favorit bland sociala medier, vilket är en ökning från 39 procent i våras. 24 procent uppger att de gillar Instagram bäst, 9 procent väljer Facebook och bara 7 procent svarar Twitter, enligt Recode.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.