söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hatattack mot Katarina Mazetti efter krönika i Icakuriren

Publicerad: 4 januari 2013, 14:20

Katarina Mazetti

Foto: Melania Avanzato

Efter 600 kommentarer, varav många så hatiska att de föranledde polisanmälan, bestämde Icakurirens chefredaktör Helena Rönnbäck att släcka kommentarsfältet.

Ämnen i artikeln:

Icakuriren

– Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera en krönika i  Icakuriren.se, säger Helena Rönnbäck. Och när jag såg hur kommentarerna  gick överstyr och hur kommentatorerna  började trigga varandra, bestämde  jag att stänga  kommentarsfunktionen  och ta bort dem från hemsidan

I krönikan, som är Katarina Mazettis sista efter nära tio år på Icakuriren, tar hon upp frågan om vad som är ”svenskt”.

Hon påpekar att de svenska folkdräkterna är knappa 100 år, att Lucia var från Syracusa och att sången vi sjunger den 13e december är en fiskarvisa (som för övrigt handlar om staden Santa Lucia, inte om helgonet) och det svåra i att hitta någon i Sverige boende som inte har något invandrarblod i sig.

Och sådant räcker för att få en nätmobb efter sig.

Krönikan publicerades på onsdagen och på mindre än 24 timmar hade det kommit in 600 kommentarer och en del av dem var så hatiskt formulerade att Katarina Mazetti beslöt polisanmäla dem.

Utöver kommentarerna har Katarina Mazetti också utsatts för telefonterror och det har bankats på hennes fönster och dörrar under natten.

I ett mejl till Resumé skriver hon:

”Det är en SD- riksdagsman i Kalmar vid namn Thoralf Alfsson som driver kampanjen och uppmanar alla att kontakta Icakuriren. Han och en kille Mats i Bjärred och några till fyller Flashback och andra forum med kommentarer. Långt intressantare än min krönika är den enorma manipulativa internetmakt vissa i SD besitter, där de hetsar varandra till hot och förföljelser. Jag anser att tidningars kommentatorsfält bör ha samma principer som insändarsidorna, dvs att även om man skriver under pseudonym ska tidningen veta ens namn, och hot, grova förolämpningar och förtal ska strykas. Det vore en kampanj att driva!”

Katarina Mazetti kommer inte att skriva krönikor för Icakuriren längre, men det är något som hon och chefredaktör Helena Rönnbäck varit överens om länge.

– Det kommer säkert att påstås att vi bryter samarbetet på grund av krönikan, men det är helt enkelt inte sant, säger Helena Rönnbäck. Vi kommer dessutom att skriva något om det här i nästa nummer av papperstidningen.

Uppdatering:
Vi söker just nu kontakt med Thoralf Alfsson för att få en kommentar.

Uppdatering 2: Vi har nu fått tag på Thoralf Alfsson. Uppföljningsartikel kommer snart.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev