Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hatstormen på TV4-programmets Facebooksida

Publicerad: 16 november 2015, 13:59

På Brottsplats Sveriges Facebooksida kan man hitta sådana här kommentarer.

Foto: Andreas Elgstrand. Bilden är ett montage.

Rasism, hot och hat fröjdas på Brottsplats Sveriges Facebook-sida. TV4 jobbar med problemet, men den mänskliga faktorn klarar inte allt.


Ämnen i artikeln:

FacebookTV4-GruppenHasse AroTV4

Brottsplats Sverige leds av forne Efterlyst-ankaret Hasse Aro i TV4 varje torsdagkväll. Programmet, som är premiär i september, lever även i sociala medier och då främst på Facebook. För varje nyhet som Brottsplats Sverige publicerar på sin Facebooksida så blossar en ny debatt upp bland läsarna. Många diskuterar på ett civiliserat sätt, men kommentarer innehållande hat och hot är inte ovanligt. Ändå är TV4 det tv-hus som kanske motarbetar näthat allra mest. Hur går det ihop?

Henrik Graan är pressinformatör på TV4-Gruppen och är en av dem som arbetar med Facebooksidan.

– Vi har personal hos oss som jobbar med att moderera precis som med alla andra Facebooksidor. Även Tittarservice hjälper oss, säger han till Resumé.

Och ändå får det fortsätta?
– Vi sitter dagligen och modererar. Sen är det olyckligtvis så att kommentarer har slunkit igenom och de ska inte finnas på våra sidor. Vi har en tydlig policy som finns tillgängligt för alla att läsa på vår facebooksida. Vi accepterar inte hot eller att rasistiska åsikter uttrycks. De kommentarerna ska bort. Om en person vid ett flertal tillfällen går emot vår policy så blir den blockerad.

Ord som inte bör vara i kommentarfältet återkommer. ”Nackskott” är ett exempel på detta som ni kan se här ovan.

Administratören för en Facebooksida har möjlighet att blockera ord som är olämpliga.

– Vi vet det och vi har ganska många ord blockerade idag, säger Henrik Graan.

Brottsplats Sveriges policy lyder bland annat: ”Vår ambition är att driva ett forum som upplevs som ärligt, uppriktigt och respektfullt. Det innebär att vi inte tillåter nedlåtande kommentarer och personliga påhopp. Vi följer lagen om yttrandefrihet, men vi tar avstånd från ageranden som upplevs som kränkande samt ord och uttryck som upplevs som stötande”.

Enligt Henrik Graan ska TV4 fortsätta jobba hårt för att detta inte ska hända i framtiden.

Brottsplats Sverige har nära 50 000 gilla-markeringar på Facebook.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt (föräldraledig)

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.