fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

HC Ejemyr har gått bort

Publicerad: 19 december 2016, 12:58

HC Ejemyr på TV3:s 20-årsjubileum 2007.

Foto: Anna Pernilla

Förre Metro- och TV3-vd:n HC Ejemyr gick bort i torsdags efter en längre tids sjukdom. Han blev 72 år.

Ämnen i artikeln:

TV3MTGMetro

FT

Fredrik Thambert


Metro grundades 1995 av Robert Braunerhielm, Monica Lindstedt och Pelle Anderson. HC Ejemyr är kanske mest känd för att ha varit med och startat upp gratistidningen i rollen som vd. Han blev senare en av Jan Stenbecks närmaste män i mediekoncernen.

Innan gratistidningens lansering var han knuten till Kinneviks expanderande medieimperium som sedan skulle bli MTG. Han har senare i karriären varit vd för TV3 och vice vd för hela MTG.

HC Ejemyr är uppvuxen i Norrköping och hoppade av skolan vid 14 års ålder för att börja jobba som hantlangare på byggen. Senare flyttade han till Stockholm och fick jobb som handsättare på DN:s tryckeri. Tidningen fick dock upp ett öga för hans talanger och han plockades upp som säljare.

Senare blev han chef för tecknarateljén och så småningom marknadschef för hela Dagens Nyheter. När de senare försökte få sin förortssatsning "DN Runt Stan" att lyfta fick HC Ejemyr jobbet. Under den här perioden kom han i kontakt med Robert Braunerhielm som senare var med och rekryterade honom till Metro.
– Man kan ha bra idéer, men det gäller att genomföra dem också. Fan vet om någon hade kunnat klara det bättre än honom. Han hade hårda nypor, men såg till att få grejer gjorda. HC Ejemyr fick Metro att gå runt redan första året, vilket ansågs vara en stor bedrift för en nystartad tidning. Det mesta jag lärt mig om medier har jag lärt mig av honom, säger han till Resumé.

Robert Braunerhielm hade kontakt med HC Ejemyr under senhösten för att ta en middag. Men då var han för sjuk för att orka ses.
– Det känns väldigt sorligt. 72 år är ingen ålder i dag.

Metros tidigare chefredaktör Sakari Pitkänen har skrivit boken "Konsten att skaffa sig fiender över hela världen. Historien om Metro" och hade under många år en nära relation med HC Ejemyr.
–Han var en fantastisk människa, samtidigt bullrande och otroligt krävande. Han brukade säga att det är "bättre att vara hård på utsidan och mjuk på insidan än tvärtom". Och det var så han var. Väldigt krävande och mån om affären, samtidigt en som brydde sig om människor, säger Sakari Pitkänen som träffade HC Ejemyr sista gången i samband med arbetet med sin bok om gratistidningen som utkom förra året.

– Det fanns i ingen som kunde så mycket och kände så många i Mediestockholm. Han visste exakt vad DN gjorde fel och sade att: "Läsarna ville ha en tunnare och billigare tidning medan DN gjorde en tjockare och dyrare". Det där tog han med sig. Han hade en unik kombination av affärskunnande och tidningshantverk.

Sakari Pitkänen minns HC Ejemyr som en ovanligt ärlig och rak mäniska som spelade in en skiva där han sjöng in Elvis-låtar i samand med sin 60-årsdag.
– Han var en no bullshit man som struntade i vad andra tyckte och inte imponerades av någon.

Metros nuvarande chefredaktör Eric Ljunggren har HC Ejemyr att tacka för mycket.
– Utan HC hade jag inte jobbat med det jag gör i dag. Han är ansvarig för min karriär, säger han och fortsätter:
– När Metro startade 1995 skulle man vara en nyhetstidning. Men grundarna hade fått för sig att sport inte var nyheter. När de sedan kom på att de behövde sporttabeller några veckor innan lansering var pengarna slut. Då ringde de mig. Jag var 16 år, gick på gymnasiet och kunde Macintosh och sporttabeller. Jag fick jobbet eftersom jag var vän med hans dotter Cajsa.

Kravet för att få jobba på tidningen var att betygen klarades.
– Vi gjorde en deal med min mamma. Han lovade att ge mig sparken om jag inte längre skötte skolan. Förutsättningen var att jag fick minst godkänt i alla ämnen för att få jobbade vidare. På min studentmottagning kom HC med mitt första anställningskontrakt.

Hur var han att jobba med?
– Underbart rak. Det var ingen bullshit. Inget smörande och inga protokoll. Man sa det man tyckte och gjorde det som behövde göras. Det var lite "fuck it, nu kör vi". Samtidigt som han förväntade sig att man levererade så brydde han sig också om människorna. Det är en ovanlig kombination.

Hur känns det nu när han gått bort?
– Mina tankar är hos familjen. Jag känner dem sedan 30 år tillbaka. Ur ett professionellt perspektiv handlar det om hur man bäst förvaltar HC:s arv på Metro. Och det är nog just "fuck it, nu kör vi".

HC Ejemyr sörjs närmast av sin fru Eva Ejemyr, sina sex barn och tio barnbarn.

Fredrik Thambert
Andreas Rågsjö Thorell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev