Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

HD fäller GP-journalister för brott mot tystnadsplikten

Publicerad: 27 Mars 2015, 09:58

Cecilia Krönlein.

HD ändrar hovrättens dom och fäller tre journalister på Göteborgs-Posten för att ha röjt en våldtagen kvinnas identitet. – Det får ju konsekvenser, vi måste se över våra rutiner, säger chefredaktör Cecilia Krönlein till GP.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenCecilia Krönlein

I tingsrätt och hovrätt friades journalisterna på GP för anklagelserna om brott mot tystnadsplikt enligt Tryckfrihetsförordningen. Men Högsta Domstolen väljer nu att döma dem till dagsböter och skadestånd på 20 000 kronor till den drabbade kvinnan.

Målet gäller en publicering från 2012 där hon med fingerat namn berättade om en våldtäkt. Men på bilden syntes en del av hennes ansikte, vilket gjorde att man kunde identifiera henna.

Enligt de tre journalisterna hade hon godkänt publieringen. Men HD menar att de måste ha insett risken för att fotografiet sett tillsammans med artikeln skulle avslöja uppgiftslämnarens identitet. De har därmed agerat oaktsamt.

– Meddelarskyddet, anonymitetsskyddet, är väldigt viktigt. Nu blir det tydligt att journalisten eller fotografen eller den som fattar publiceringsbeslutet måste ta ansvar fullt ut för alla detaljer. Arrangerade anonymiserade bilder har vi slutat använda sedan länge. Men vi - och andra medier - måste diskutera hur vi ska jobba framöver, säger Cecilia Krönlein i en kommentar till domen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.