Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”HD:s dom väcker frågor om statens ansvar”

Publicerad: 22 december 2015, 13:16

Högsta Domstolen i Stockholm.

Foto: Wikimedia Commons.

TU:s chefsjurist Per Hultengård är kritisk efter dagens avgörande om tryckerimomsen i HD. Han menar att kaoset borde ha undvikts av Skatteverket.


Ämnen i artikeln:

Per HultengårdDagspressTidningsutgivarnaTryckerimomsen

I dag meddelade Högsta Domstolen i en prejudicerande dom att förlagen har rätt att återkräva pengar från tryckerierna. Detta eftersom de retroaktivt fått tillbaka pengar från Skatteverket för åren 2004-2007, och i flera fall avstått från att ersätta sina kunder. Bakgrunden är en EU-dom från 2010 som slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms istället för 25 procent på allt utom reklamtryck.

Bland Tidningsutgivarnas medlemmar finns det både vinnare och förlorare. Men hela situationen borde ha undvikits, menar chefsjuristen Per Hultengård.
– Jag tycker att det här väcker frågor om statens ansvar. Om inte Skatteverket hade satt igång hela processen med att betala ut pengar skulle vi inte haft den här soppan, säger han.

Efter EU-domen har det dröjt drygt fem år tills dagens HD-dom. Under tiden har många tryckerier gått i konkurs, eller riskerar att gå i konkurs, eftersom pengarna de fått från Skatteverket är borta.
– Med tanke på osäkerheten som var borde Skatteverket inte ha varit så snabba med att återbetala pengarna. De borde ha försökt få klarhet i vad som var nästa led och vilka effekter det här skulle kunna få.

Påtalade ni det redan då?
– Ja, vi var lite förvånande över att Skatteverket betalade ut pengarna och trodde att det bara skulle bli en rundgång – att de skulle skicka tillbaka pengarna till sina kunder. Det kan man kanske ha förväntat sig av tryckerierna, men staten borde ha hållit inne pengarna tills att rättsläget klarnat, säger Per Hultengård och hänvisar till vårt grannland i öst:

– Det hade varit bättre om de gjort som i Finland. Där gjorde Skatteverket en annan bedömning och pytsade inte ut pengarna.

Nu finns det inte mycket som staten kan göra, enligt Hultengårds bedömning.
– Jag tror att det är för sent. Felet begicks långt tidigare. och där har staten genom Skatteverket ett stort ansvar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.