Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

HD:s vd slutar efter försäljningen

Publicerad: 23 april 2014, 09:20

Pontus Bodelsson.

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad. HD:s vd, Pontus Bodelsson, lämnar företaget i och med affären. – Det ska inte vara för många direktörer, säger han.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs DagbladPontus Bodelsson

Bonnierägda Sydsvenska Dagbladet köper familjen Ander/familjen Sommelius-ägda Helsingborgs Dagblad.

Bolagets  vd, Pontus Bodelsson, uppger att den exakta köpeskillingen inte är  fastställd och att man hoppas ha ett färdigt avtal i hamn före sommaren –  de både bolagen har skrivit på en avsiktsförklaring.

– Det finns en  stark logik på den skånska marknaden för en sådan affär. Det handlar om  en region som flätas samman alltmer där man bor i Helsingborg och jobbar  i Malmö och vice versa. Det handlar också om två tidningsföretag som är  i behov av att hitta samarbeten för att kunna utvecklas och hänga med,  säger Pontus Bodelsson.

Han menar att även om Helsingborgs Dagblad är  Sveriges femte största morgontidning småste man kroka arm med någon för  att möta de nya utmaningarna som förändrade läsarmönster bär med sig.

Det är heller inte första gången som Sydsvenskan har velat köpa Helsingborgs Dagblad.

– Det har förts sådana samtal under lång tid, säger Pontus Bodelsson.

Han  ser samordningsvinster både vad gäller marknad och redaktion, men kan  inte uppge hur många personer som kommer att få lämna det nybildade  bolaget – planen är att bilda ett gemensamt tidningsbolag som inkluderar  Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten och Nordvästra  Skånes Tidningar; gratistidningarna City, Hallå och Sydsvenskan Nära,  samt alla digitala utgåvor.

– Det återstår vissa beräkningar och  massa analyser innan vi kan fastställa vilket antal det blir tal om. Min  bedömning av reaktionerna är både en glädje över samarbetsmöjligheterna,  men också en oro. Processen inleds nu, säger Pontus Bodelsson.

Enbart  Sydsvenskan och HD sammanslaget når drygt 90 procent av Västra Skånes  700 000 personer mellan 16-80 år och har en miljon unika besökare på  webben.

Pontus Bodelsson ska själva lämna bolaget i och med försäljningen och har inte klart med något nytt uppdrag.

Du bortrationaliserar dig själv helt enkelt?
–  Det ska inte vara för många direktörer i och med att sammanslagningen  handlar om besparingar. Jag kommer att söka nya utmaningar efter  affären, säger Pontus Bodelsson.

Han har varit vd på Helsingborgs Dagblad under tre år och var dessförinnan vd för Nationalencyklopedin.

Sydsvenskan  köper 100 procent av HD, vilket innebär att både Lars Anders och Sören  Sommelius blir helt frånkopplade från arbetet med tidningen framöver.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.