Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

HD stoppar husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 18 augusti 2015, 06:57

Det blir ingen husrannsakan hos Aftonbladet för att komma åt deras bildmaterial. Det slår Högsta domstolen fast i dag.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I slutet av maj publicerade Aftonbladet bilder på två misstänkta rånare som flydde från brottplatsen. Kort därefter begärde åklagaren Charlotta Tanner en husrannsakan på tidningen för att komma åt bildmaterialet som hade skickats in av en läsare. Tidningen vägrade att lämna ut dem med hänvisning till källskyddet, och nu får de rätt av HD i en prejudicerande dom.

"Det här är en bra och viktig dom. Högsta Domstolen har nu slagit fast den för tryck- och yttrandefriheten heliga principen om källskydd som stadgas i svensk grundlag" skriver publisher Jan Helin i sin blogg.

Han riktar kritik mot polisen som begärde husrannsakan och Solna tingsrätt som "agerade ogenomtänkt och oförsiktigt gentemot grundlagen genom hur beslutet om husrannsakan formulerades".

Nu kommer Aftonbladet att ta fram en policy för hur de ska agera när polisen kommer med förfrågningar om att få ta del av inskickat material från tipsare. Detta för att hålla källskyddet intakt.

"Det kommer att ske i samråd med jurister med ledning av Högsta domstolens dom och presenteras för branschen för diskussion i lämpligt forum" skriver Helin.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.