Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

HD/Sydsvenskan kapar 20-30 tjänster

Publicerad: 14 september 2016, 08:31

Nu ska HD/Sydsvenskan spara pengar igen. Inför nästa år kommer tidningen att göra sig av med 20-30 tjänster.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanBonnier News

Så sent som för två veckor rapporterade Resumé om att Sydsvenskan sökte hyresgäster till sina lokaler i centrala Malmö. I samband med artikeln förnekade tidningens chefredaktör Pia Rehnquist att det skulle röra sig om nya besparingar.

– Det finns inga sådana planer. Man gör sig inte av med yta för att sedan säga upp personal. Vi har väldigt stora ytor efter de besparingar som genomfördes när vi gick samman med HD, sade hon till Resumé då.

Men nu står det klart att HD/Sydsvenskan gör sig av med 20-30 tjänster inför nästa år. Det framgår av ett internt mejl som skickades ut av Sydsvenskans vd Pontus Bodelsson
under onsdagen.

I förra veckan avslutades Bonnier News strategiarbete. Med anledning av detta har Sydsvenskans vd börjat lägga budget för 2017 och gör därför tidigt klart med kostnadsbesparingar på personalsidan. Under 2015 gjorde man omfattande nedbemanningar som drabbade försäljningsorganisationen värst.

Enligt journalistklubbens ordförande Jan Samuelsson har ledningen framfört att alla delar av HD/Sydsvenskans organisation, inklusive tryckerier, kommer att få bidra. Under förmiddagen har medarbetarna informerats vid ett stormöte där tidningsledningen presenterade sparplanerna.

Printinäkterna har sjunkit med 15 procent det senaste året, de digitala intäkterna har stigit med motsvarande siffra, men från en lägre nivå. Därtill har ökade distibrutionskostnader samt tryckeribranschens kräftgång bidragit till kravet på kostnadseffektivisering.

Journalistklubben väntar på en organisationsplan från ledningen innan förhandlingar kan inledas.

Hur var reaktionerna när beskedet om ett nytt sparpaket presenterades?
– Det tog en tid innan det sjönk in eftersom det kom i ett flöde av information. Vi har redan varit med om två omfattande nedbemanningar i samband med samgåendet med Helsingborgs Dagblad för två år sedan och nedläggningen av bemanningsföretaget KiS i somras. Man kan inte säga att vi är luttrade, det sprids en oro av ett sånt här besked.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanBonnier News

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.