Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hedenmo slår tillbaka mot Vera-Zavala

Publicerad: 7 oktober 2014, 08:09

Foto: America Vera-Zavala (Frankie Rouganthin), Anna Hedenmo (Carl-Johan Söder SVT.

Vänsteraktivisten America Vera Zavala misstolkar utfrågningen med Jimmie Åkesson. Det hävdar SVT-journalisten Anna Hedenmo och programchefen Eva Landahl eftersom vänsterprofilens kritik mot programmet i söndagens GP.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonEva LandahlSVTAnna Hedenmo

"Hennes reaktion är mycket svår att förstå, efter att ha läst hennes text flera gånger kan vi inte komma fram till något annat än att America Vera-Zavala väljer att misstolka vad som sades."

Det hävdar duon i en debattartikel i GP.

America Vera-Zavala såg bland annat rött kring Anna Hedenmos fråga om vem ska städa på våra arbetsplatser.

"I samma stund som jag hörde den meningen i SVT:s viktigaste politiska program ställt av SVT:s viktigaste programledare bestämde jag mig för att låtsas att det var ett skämt."

Hon tar bland annat upp att hennes mamma kom från Peru till Sverige via Rumänien för att städa på 1970-talet.

Det var "en av de första gångerna hon fick magkatarr; hon fick storkök på sin lott", skriver America Vera-Zavala.

Hon menar att de som städade på våra arbetsplatser kom till Sverige i hopp om en bättre framtid och vår många gånger akademiker, intellektuella och inte alltför sällan överklass.

"Jag vet inte i hur många fall de redan var städare när de kom hit eller om Sverige är ett land som förvandlade dem till städare. Men i samma stund som Anna Hedenmo sa "våra" skapade hon en polarisering där hon är vi och jag är dom", skriver America Vera-Zavala i sin debattartikel.

Anna Hedenmo och Eva Landahl slår tillbaka och menar att frågan till Jimmie Åkesson om hur stor andel invandrare som finns i yrken som städare, bussförare, undersköterskor, läkare och apotekare inte var någon "illvillig strävan från redaktionens sida att hålla kvar invandrare i låglöneyrken, utan en beskrivning av verklighetens Sverige.

America Vera-Zavala och menar att det bara är att beklaga att SVT-duon inte förstår svensk samhällsutveckling.

"Jag antar att det är därför den här typen av strukturer byggda på välvilja, fördomar och bekväma antaganden kan fortsätta i toppen av public service."

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.