Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Heimerson: Det skär kuken av journalistiken

Publicerad: 25 juli 2014, 09:50

Staffan Heimerson

Foto: Skärmdump från Aftonbladet TV

Till skillnad från konkurrenterna har Aftonbladet inga journalister i Gaza. Tidningens medarbetare Staffan Heimerson med omkring 50 år av utrikesrapportering bakom sig anser att inget kan ersätta rapportering på plats. – På längre sikt skär hemmaskrivande kuken av journalistikens utrikesrapportering, säger Staffan Heimerson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetGazaStaffan Heimerson

Medan flera av de stora nyhetsmedierna har utsända i Gaza har Aftonbladet har än så länge valt att inte skicka ner några journalister till den krigshärjade regionen.  Redaktionsledningen hävdar att händelseutvecklingen är högt prioriterad och läsarna får information via tidningens samarbete med norska Verdens Gang.

– Vi följer utvecklingen i Gaza noggrant, rapporterar om den varje dag. Av flera skäl, bland annat säkerhetsläget, har hittills gjort att vi avstått från att resa till Gaza. Men vi omprövar ständigt den här typen av beslut, sade Aftonbladet redaktionschef Marica Finnsiö till Resumé i går.

Aftonbladets frilansande journalist Staffan Heimerson befinner sig på reportageresa i Englnad när Resumé når honom. Samtidigt som han poängterar att han inte är insatt i Aftonbladets policy och resonemang har den välmeriterade utrikeskorrespondenten en tydlig personlig åsikt i frågan.

– Naturligtvis kan Aftonbladets medarbetare med hjälp av AP, Reuter, AFP, Huntington ; Daily Mail, NewYork Times, BBC, Sky, CNN och något tiotal trovärdiga, beprövade, snabba medier komma med fakta, öden, bilder och analys. Men på längre sikt skär hemmaskrivande kuken av journalistikens Formel 1-utrikesrapportering med närvaro och känsla, säger Staffan Heimerson till Resumé.  

Staffan Heimerson har haft en rad utrikesuppdrag sedan han flyttade till Paris 1960. Han värderar närvaron som väldigt betydelsefull för utrikesjournalistiken.  

– Det är klart att jag tror på rapportering med egna ögon från krisplatser. Ingenting kan ersätta det, säger han till Resumé

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.