Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Heimersons #metoo-krönika får kritik av kvinnliga Aftonbladet-medarbetare

Publicerad: 27 november 2017, 13:19

Staffan Heimersons krönika om metoo-rörelsen har mött stark kritik på sociala medier.

Foto: Lennart Guldbransson / Faksimil

En krönika från Staffan Heimerson där han jämför #metoo-rörelsen med Stalins utrensning av oliktänkande möter kritik från bland annat journalisterna Lisa Röstlund och Nivette Dawod samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetNivette DawodStaffan Heimerson

I krönikan "Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar" drar frilansskribenten Staffan Heimerson paralleller mellan den pågående metoo-rörelsen, 1600-talets häxbränningar och Josef Stalins utrensningar av oliktänkande i Sovjetunionen 1936-1938. Stalin undertecknade bland annat avrättningsdirektiv för 3167 personer den 12 november 1938.

Heimerson, som i omgångar skrivit för Aftonbladet sedan 70-talet, berättar att hans vänner avrådde honom att skriva krönikan då den kunde leda till att han skulle kallas för gubbig och sexistisk.

"Gubbe är en korrekt beskrivning; jag är 82. Sexist är ett adjektiv som betyder könsdiskriminerande. Jag är motsatsen till sexist, när jag noterar att mycket i häxjakten i Salem påminner om #metoo. Alla vill vara offer." skriver han.

Krönikan har även märkts med en röd text som förklarar att det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Aftonbladet. Aftonbladet har, precis som många andra medier, denna typ av förklarande text på många av sina opinionstexter. Dock inga i rött.

Heimerson skriver i krönikan att "Dokumentet", där kvinnliga journalister 1978 protesterade mot sexismen på Aftonbladet, var verkningslöst och som opinionsbildning ett fiasko.

"#metoos våldsmän och offer har hittills bara funnits i Hollywood, London och Stockholm – ty i Hollywood finns stjärnor, i London finns politiker och där är politik ett sexigare jobb än att vara programledare i tv, och i Stockholm finns wannabes. Rörelsen kommer att sprida sig till Cleveland, Birmingham och Norrköping." fortsätter Heimerson och pekar på en internationell studie som visar att de flesta sexuella trakasserier sker bland kvinnliga lantarbetare, hotellpersonal och servitriser.

Heimerson skriver vidare:

"I andra miljöer är spelet mellan män och kvinnor mera traditionellt sexigt.
En arbetsmiljö har skapat en egen litterär genre, sjukhusromanen i vilken Syster möter Doktor, blir kär. I det internationella flyget väcker mötet mellan Kapten med grånad mustasch och den blonda Flygvärdinnan andlös förväntan."

Krönikan har mött kritik på sociala medier, bland annat från DN:s Lisa Röstlund, Aftonbladets Nivette Dawod samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

— Nivette Dawod (@NivetteDawod) November 27, 2017Jag har länge skämtsamt föreslagit att vi ska ersätta ”Heimersons värld”-sidan med en ”Dawod in the hood”-sida. Kanske något att lyfta idag igen 😉
— Lisa Röstlund (@LisaRostlund) November 27, 2017Minns när denne herre besökte redaktionen en sommardag. Tog alla manliga reportrar i hand. Mig, enda kvinnliga på plats, nöp han i stället i kinden. https://t.co/napoTJILd1
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) 27 november 2017Ja jösses, vad ska man säga om detta... men bra tankeställare om någon trodde att feminismen gått för långt.https://t.co/cpuHu4N50m

Nils Franchell är printredaktör på Aftonbladet och ansvarig för nyhetskolumnisterna i tidningen.

Läste du igenom krönikan innan publicering och tänkte du på något speciellt när du läste den?

​Jag läste förstås texten i går och pratade länge och väl med Staffan om de olika formuleringarna. Jag delar inte hans åsikter men såg inget skäl att stoppa publicering av den anledningen, berättar Franchell.

Hur kommer det sig att texten som säger att det är en opinionstext är röd?

​För att vara extra tydlig att detta inte är Aftonbladets åsikter utan skribentens.​

Franchell berättar vidare att han var kritisk mot många av Heimersons formuleringar, bland annat de som tagits upp i denna text, men att Heimerson själv ville ha kvar dem då det var hans syn på det hela.

Hur ser du på Staffan Heimerson som krönikör?

Han är en uppskattad krönikör som jobbat för Aftonbladet länge, och jag vill ha röster i alla åldrar. Även om rösterna ibland är kontroversiella.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.