Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hela Hälsingland: ”Borde kollat polisens uppgifter”

Publicerad: 18 maj 2015, 14:15

"Lätt att vara efterklok", säger Tomas Froms, ansvarig utgivare på Hela Hälsingland.

Foto: Skärmdump.

En artikel om organiserat tiggeri i Hela Hälsingland som har fått stor spridning i riksmedia innehåller eventuellt grova felaktigheter. – Vi borde ha ifrågasatt polisens uppgifter, säger Tomas Froms, ansvarig utgivare på Hela Hälsingland.


I artikeln uttalar sig en polisområdeschef som pratar om att polisen har kartlagt organiserat tiggeri i området. Enligt polisområdeschefen Lars Fredin har 150 EU-migranter under ett och ett halvt år bott på en campingplats i Söderhamn. Platser han säger att de ska ha betalat en miljon kronor om året för.

När Nyheter24 tidigare i dag ringde upp campingplatsen dementerar de uppgifterna, säger att EU-migranterna har bott där sedan i augusti och att de som mest haft 120 personer boendes där. I artikeln slår Nyheter24 fast att Lars Fredins uppgifter är felaktiga. Bland andra Expressen och Dagens Nyheter har plockat upp nyheten.

I skrivande stund står Lars Fredins uppgifter kvar i artikeln på Hela Hälsinglands sajt utan rättelser eller kompletteringsuppgifter.

– Det trodde jag var gjort redan. Då måste jag omedelbart se till att det förs in, säger Tomas Froms.

Hela Hälsingland håller just nu på med uppföljningsartiklar. Tomas Froms säger att de nu försöker bilda sig en uppfattning i vad som egentligen gäller.

– Vi vet inte om uppgifterna är felaktiga eller inte. Det finns inget rätt eller fel här. Det vi skulle gjort är att ifrågasätta polisens uppgifter. Men samtidigt är det en myndighet som man känner att man måste lita på. Det är alltid lätt att vara efterklok.

Vad kommer uppföljningsartiklarna att handla om?
– Det beror på vad vi får fram men där vi kanske låter någon ha synpunkter på polisens uppgifter.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.