Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin dundrar mot DN

Publicerad: 19 mars 2012, 15:11

Jan Helin.

Foto: Magnus Helander.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin erbjöds ingen replik i DN:s pappersupplaga efter Lundin Oils attackartikel på DN Debatt. – Det är ett märkligt publicistiskt resonemang tycker jag, säger Jan Helin till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

DN DebattBo G AnderssonJan Helin

I går publicerade DN Debatt en artikel från ägarna av Lundin Petroleum där de kritiserar Aftonbladets granskning av företaget. Ian Lundin och Lukas Lundin anklagar Aftonbladet för att föra fram "ogrundade anklagelser som bara tjänat till att exponera deras eget åsidosättande av principerna för seriöst undersökande journalistik".

Aftonbladet erbjöds dock ingen replik i tidningen. Det gör chefredaktören Jan Helin upprörd.

– Jag sökte DN Debatt i söndags när artikeln publicerades, men fick ingen kontakt. I morse fick vi kontakt. Jag erbjöd då DN en replik som är hälften så lång som bröderna Lundins text. Men debattredaktören Bo G Andersson kan inte lova publicering av den, säger Jan Helin till Resume.se.

Helin ifrågasätter DN:s agerande.

–       Det är ett märkligt publicistiskt resonemang tycker jag. Först ger DN utrymme till ledningen för Lundin Petroleum att gå i polemik med en granskning som Aftonbladet gjort. Därefter är DN ointresserade av att publicera Aftonbladets svar. Vad är egentligen DN:s syfte med en sådan publicering? undrar en förvånad Jan Helin.

–       Bo G Andersson är ju ingen duvunge. Han vet mycket väl att det ligger en kommunikationsstrategi bakom att Lundin Petroleum väljer DN debatt för att bemöta Aftonbladet. Att så oblygt låna DN:s varumärke till den strategin är konstigt.

DN erbjöd i dag Aftonbladet en replik på nätet. Men det var inte gott nog för Jan Helin.

– Inte heller jag är någon duvunge. DN:s digitala räckvidd är ännu inte i närheten av vad de har i print. Det är självklart inte synd om Aftonbladet i detta fall. Vi kommer i morgon att nyttja vår egna räckvidd för att svara. Det är bara ett så anmärkningsvärt konstigt resonemang av DN Debatt. Det är trots allt inte exakt samma läsare som läser Aftonbladet som DN, säger Jan Helin.

Bo G Andersson tycker inte att DN har gjort något fel.

–       Vi behandlar inte Aftonbladet annorlunda än någon annan. Vi lägger ut repliker regelmässigt på nätet.

Men vore det inte naturligt att direkt erbjuda Aftonbladet en replik i papperstidningen?
–       Det är inga andra heller som får repliker i papperstidningen. Det är lite frustrerande, vi får inte plats med repliker där. Men det här är inget konstigt. Vi behandlar som sagt Aftonbladet på samma sätt som alla andra.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.