Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin efterträder Gerdin – Aftonbladet jagar redaktionschef

Publicerad: 6 december 2007, 11:46

Inom någon vecka väntas Jan Helin utses till chefredaktör för Aftonbladet. Nu pågår diskussionen om hans efterträdare som redaktionschef. Punkt SE:s redaktionschef Anna Körnung och Aftonbladets bilagechef Marica Finnsiö är två heta namn.


Jan Helin. Foto: Aftonbladet.

Anders Gerdins avhopp förra veckan var lika väntat som att efterträdaren heter Jan Helin. Redaktionschefen hämtades tillbaka till Aftonbladet efter en tid som chefredaktör på Ålandstidningen för att skolas in för chefsjobbet.

Skälet till att Jan Helin inte presenterades som efterträdare samma dag som Gerdin avgick sägs vara att det då kunde framstå som om Schibsted sparkade sin chefredaktör. Nu kan Anders Gerdin ge avskedsintervjuer i lugn och ro, medan styrelsen officiellt letar efterträdare.

Däremot letar Aftonbladet efter en ny redaktionschef efter Helin. Tidningen behöver fler kvinnor i toppen och har ett flertal duktiga som mellanchefer. Det bör också vara en erfaren tidningsmakare som kan vara tuff mot såväl redaktionella vildhjärnor som mot påtryckningar utifrån. När det uppstår problem på en tidningar landar det ofelbart på redaktionschefens bord.

Bland de namn som cirkulerar i huset finns Punkt SE:s redaktionschef Anna Körnung, som kan ha skäl att hoppa till en något stadigare produkt, den rutinerade bilagechefen Marica Finnsiö och den från Norra Västerbotten rekryterade Sofia Olsson-Olsén som i dag jobbar som chef för Aftonbladet.se lokala satsningar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.