Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin kämpar mot övervikten – kör 5:2

Publicerad: 19 september 2013, 08:55

Jan Helin vill gå ner i vikt med 5.2.

Foto: Magnus Bergström.

5:2-metoden har blivit något av en folksport. Tidningarna fylls av 5:2-tips och recept – och nu har Aftonbladets publisher Jan Helin själv hakat på trenden. – Jag brottas med en övervikt som blir allt svårare att hålla stången, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

5:2-hajpen är massiv och tidningarna tjänar pengar på att skriva om metoden på grund av det stora läsarintresset. Kvällstidningarnas löpsedlar om 5:2 är högfrektenta – och nu har även Aftonbladets publisher Jan Helin låtit sig påverkas.

Hörde att du börjat med 5:2. Stämmer det?
– Ja, det stämmer. Men förra veckan blev en 6:1 och den här ser dessvärre ut att gå mot en 7:7.

Har du märkt några resultat?
– Nja, hade hoppats på mer. Nu har jag i och för sig bara kört två 5:2 veckor, så mitt tålamod är kanske inte helt hundra.

Inspirerar er hälsojournalistik dig personligen?
– Ja, det kan den absolut göra. Jag brottas med en  övervikt som blir allt svårare att hålla stången. Jag hoppas som alla  andra på något som knäcker ekvationen mindre in, mer ut. Det driver  läsningen av sådan journalistik, tror jag. Hittills har såväl  vetenskapen som journalistiken stått sig slätt mot den verkligheten. Men  hoppet är det sista som överger människan.

Det är välkänt att många kvällstidningsjournalister har levt osunt genom åren – det är ett tufft liv med mycket stress, nattpass och oregelbundna måltider. Jan Helin är både vd och chefredaktör för Aftonbladet samtidigt som han blivit utsedd till affärsområdeschef på Schibsted. Det är en mycket hektisk tillvaro som försvårar hälsofrämjande åtgärder.

Har den nya hälsovågen gjort att medarbetarna har tappat kilon, jämfört med hur set såg ut för några år sedan? Er fotbollsreporter Robert Laul har ju berättat att utsända journalister numera frågar var gymmet ligger i stället för var  krogen är belägen?
– Sådan statistik saknas mig  veterligen. Laul är som vanligt skarpögd och har observerat ett  trendskifte bland yngre kollegor. Själv är jag av den gamla stammen här  och är mer nyfiken på krog än gym, men snart når väl  strukturomvandlingen även denna del av journalistiken. Synd på sätt och  vis, men säkert bra för mänskligheten.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.