Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin läxar upp Monica Gunne

Publicerad: 16 april 2013, 11:44

Jan Helin.

Foto: Magnus Helander.

(UPPDATERAD) Aftonbladets publisher Jan Helin tar krönikören Monica Gunne i örat efter hennes utskällda krönika om Omar Mustafa. – Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det. Det var olyckligt och ett misstag, säger Helin som också förklarar att Aftonbladet brast i rutinerna.


Resumé berättade tidigare i dag om den interna kritiken mot Monica Gunnes krönika om Omar Mustafa.

"Jag har visserligen inte en susning om vad Omar ­Mustafa står för, men   han om ­någon, hade väl till exempel kunnat rycka tag i komplexiteten   och regelverket i de så kallade hedersrelaterade ­familjerna?", skriver Monica Gunne bland annat i krönikan som beskylls för att vara rasistisk. Dessutom innehåller den sakfel.

Gunne kallar  Islamiska förbundet, som Omar Mustafa är ordförande för, för Muslimska  förbundet.

Krönikan anses av bland annat Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg andas en oacceptabel människosyn. Lindberg menar att det är orimligt att Omar Mustafas tillskrivs vissa egenskaper bara för att han är muslim.

Nu sätter Jan Helin ner foten. Han lät texten passera, men tar i efterhand avstånd från den.

– Aftonbladet publicerade i dag en kolumn av Monica Gunne som är fel i sak.Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det. Det var olyckligt och ett misstag. Jag har därför valt att publicera detta uttalande i anslutning till kolumnen, säger Jan Helin i en kommentar.

Hur kunde krönikan passera och gå i tryck? Vad hände?
– Jag borde ha blivit kontaktad som ansvarig utgivare men det skedde inte, det var ett misstag.

Vad blir konsekvenserna? Kommer ni att se över era rutiner på något sätt?
– Vi har strikta rutiner för alla våra publiceringar och arbetar löpande med att förbättra och se över dem.

Får Monica Gunne fortsätta att skriva krönikor efter detta?
– Ja, Monica Gunne är en uppskattad kolumnist och medarbetare på   Aftonbladet, både internt och bland våra läsare. Monica Gunne har   skrivit för Aftonbladet i 40 år och har aldrig gjort ett sådant här   misstag tidigare. Jag har pratat med Monica Gunne och hon inser att det   här blev fel och otydligt.

Resumé har sökt Monica Gunne.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.