söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin: Mobilstrul gjorde att Expressen hann före

Publicerad: 30 november 2015, 08:18

Expressen var först med att intervjua den tidigare terrormisstänkte 22-åringen. Enligt Aftonbladets publisher hade det kunnat sett annorlunda ut.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonDiamant SalihuExpressenJan Helin

FT

Fredrik Thambert


Expressens reporter Diamant Salihu var den första personen som intervjuade 22-åringen efter att han friats från alla terrormisstankar. Det körde tidningen med vinjetten "Exklusivt" på förstasidan.
– Jag var i Boliden i slutet av förra veckan och fick bra kontakt med flera av 22-åringens vänner. Jag är glad för förtroendet de kände för mig och att jag fick första intervjun med förra veckans mest omskrivna person, sa han till Resumé.

Men konkurrenten Aftonbladet hade kunnat få ut en egen intervju samtidigt. Det avslöjar publishern Jan Helin i veckans avsnitt av podden MattssonHelin. Deras reporter Jan Axelsson befann sig också på plats i Boliden och hade kontakt med den friades vänner.

Enligt Helin hade deras och Expressens reporter enats om att "Call it a draw" under natten eftersom 22-åringen inte hade dykt upp. Därefter ska Jan Axelsson tvingats till en uppdatering av sin mobiltelefons mjukvara. Samtidigt blir Diamant Salihu uppringd av den utpekade personen – och fick till en löpsedel.

– När Jan Axelsson vaknar på morgonen och uppdateringen har gått igenom ser han ett missat samtal under natten. Från NN (den friade mannens namn), säger Jan Helin i podden.

Thomas Mattsson:
– Ouff.

– Vi har alla varit reportrar. Det där känns, fortsätter Jan Helin.

Sedan skulle Aftonbladet revanschera sig genom att publicera den första tv-sända intervjun. Men den planen gick också om intet.
– Vi är snabbt på plats och gjorde en tv-intervju med honom. Då sa jag "Bra, då gör vi flash med den första tv-intervjun". Jag visste nämligen att vi låg före SVT. Det var bara det att Norran redan hade gjort det. Där ser man snabbheten och vikten av lokalredaktioner som vet sin väg och är snabba fram, säger Helin.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev