Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin överklagar och hotar med flytt från Sverige

Publicerad: 24 september 2013, 11:47

Jan Helin.

Foto: Magnus Helander.

Aftonbladet och Expressen överklagar Lotteriinspektionens beslut om att kvällstidningarna ska betala 45 000 kronor i vite per dag om de fortsätter med annonser för utländska spelbolag på nätet. – Det är en hetsjakt mot oss. Vi fortsätter tills vidare att publicera annonser precis som nu, säger Aftonbladets publisher Jan Helin, som hotar med att flytta Aftonbladet utomlands.


Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenAftonbladetThomas MattssonExpressenJan Helin

Lotteriinspektionens beslut som Resumé redogjorde för tidigare i dag, tisdag, retar upp kvällstidningscheferna rejält.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, kommenterade beslutet i den föregående artikeln och nu meddelar Jan Helin att man kommer att överklaga Lotteriinspektionens dom till förvaltningsrätten.

– Lotteriinspektionens stridsförklaring mot kvällspressen är ytterst  anmärkningsvärd. Frågan om den här typen av generella vitesförelägganden  som de nu kommer dragandes med igen är sedan tidigare avgjord i  Kammarrätten. Vidare har frågan om svensk lagstiftnings förenlighet med  EU-rätten på det här området prövats av Högsta Domstolen, där  Aftonbladet och Expressen vann framgång i fjol. Vi har påpekat detta för  myndigheten, men de har en annan agenda än att testa detta mot  lagstiftningen, säger Jan Helin.

Jan Helin kallar Lotterisinspektionens agerande för en ”hetsjakt mot Sveriges två största online-publikationer”.

– Lotteriinspektionen agerar på en juridiskt felaktig grund och en moralisk ytterst tveksam  grund. De vill stoppa annonseringen för helt lagliga verksamheter,  drivna av skickliga svenska IT-entreprenörer utan att tala klarspråk om  varför. Det handlar om att skydda ett svenskt spelmonopol, dundrar Helin och fortsätter:

–  Det är  obegripligt i sig mot bakgrund av hur pigg regeringen är på att  privatisera alla andra verksamheter i samhällskroppen. Det är också  moraliskt hyckleri så länge regeringen tillåter spel inom ramen för ett  statligt monopol. Antingen förbjuder de spel överhuvudtaget, eller så  öppnar de för att licensera för de seriösa privata aktörer som i dag  annonserar i svensk media. Det som nu pågår med Lotterinspektionen som  nyttiga idioter är otillständigt.

Jan Helin hotar med att flytta Aftonbladet utomlands.

– Jag har tidigare sagt och upprepar; det lotteriinspektionen nu håller på  med riskerar att driva Sveriges äldsta tidning ur landet. Vi har tagit  fram en plan på att flytta Sporbladets servrar till London eller Malta.  Det skulle sätta oss i samma situation vad avser spelannonsering som TV3  och Kanal5. Två svenska media aktörer vars spelannonsering  Lotterinspektionen inte ser några problem med, trots att de distribueras  av statliga Teracom. Det är bara ytterligare en absurditet i denna  fråga, säger Jan Helin.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.