Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Helin portar Sverigedemokraterna

Publicerad: 17 september 2009, 07:25

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin portar annonser från Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet: ett beslut som han meddelar via Aftonbladet Debatt idag.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Beslutet att inte släppa in SD gäller endast annonsplats. Tidningen ska bevaka partiet redaktionellt.

Jan Helin förklarar sitt ställningstagande i följande punkter:

• Vi kommer inte att publicera annonser från Sverigedemokraterna.

• Vi kommer att publicera debattartiklar från Sverigedemokraterna efter normal redaktionell prövning. Innehåller texten nya uppgifter, nya argument, nya frågor? Håller sig texten inom pressetiska och juridiska ramar?

• Vi kommer att upplåta plats för redaktionell granskning av Sverigedemokraterna.

Helin motiverar beslutet med att det är aktivt ställningstagande som ansvarig utgivare. De begränsningar i tryckfriheten som beslutet innebär motiverar han:

" Är inte det en inskränkning av det fria ordet? Kanske. Men i verkligheten sägs inget i svensk valannonsering som för den politiska diskussionen framåt. Det är budskap för att väcka känslor, inte progressiva budskap ägnat att stimulera tanken."

"Att Aftonbladet inte publicerar annonser från Sverigedemokraterna är således med all sannolikhet en hanterbar förlust för det fria ordet.", motiverar Jan Helin sitt och tidningens ställningstagande.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.