Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hemnet-affären klar: Schibsted får köpa 80 procent av aktierna

Publicerad: 17 december 2015, 07:03

Schibsted har gjort upp med den fjärde och sista ägaren.

Foto: Björn Elgstrand.

Schibsted kan nu lägga vantarna 80 procent av bostadssajten, Aftonbladet köper Oscarsgalan och Brasilien blockar WhatsApp. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

OscarsgalanAftonbladetSchibstedExpressenHemnet

Schibsted köper Hemnet-aktier
Den norska mediekoncernen har nu möjligheten att förvärva 80 procent av bostadssajten Hemnet. På onsdagskvällen meddelande Fastighetsmäklarförbundet att de avser att sälja 15 procent av aktierna i sajten för 225 miljoner kronor, skriver Breakit. Säljarna behåller 10 procent precis som Mäklarsamfundet. Affären värderar hela sajten till 1,5 miljarder kronor.
– Jag tycker att det är positivt att vi får in en majoritetsägare i Hemnet. Tidigare har det varit svårt att driva bolaget effektivt eftersom det varit minst tre parter som varit tvungna att komma överens för att fatta ett beslut. Nu behöver Schibsted bara vara överens med sig självt och det är enklare, säger förbundets ordförande Erik Olsson.

Redan i maj, när Schibsteds bud blev offentligt, aviserade Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling att de sålde sina innehav, vilka stod för 50 procent av ägandet. Nästa steg blir att Konkurrensverket ska ge affären grönt ljus.

Aftonbladet köper Oscarsgalan
Efter att Expressen tecknat samarbetsavtal med CNN slår nu Aftonbladet TV tillbaka med en prestigerättighet. De har nämligen köpt rättigheterna till Oscarsgalan som fram tills nu har sänts i SVT.
– Oscarsgalan är världens största nöjesevenemang, nöjesvärldens fotbolls-VM. Det är unikt i tv-världen att vi som online-aktör köper en sådan sändningsrätt, säger Aftonbladets tv-chef Jan Scherman till DI.

Avtalet omfattar tio timmars sändning samt extramaterial i form av intervjuer och röda mattan-bilder. Hur mycket Aftonbladet betalar hålls hemligt.
– Det är vår största satsning hittills som tv-aktör. Poängen är att vi kan göra väldigt mycket innehåll av det, med en skräddarsydd paketering, säger Scherman till Dagens Industri.

Patrik Lundberg: "Debatt" lämnar tomrum efter sig
Igår meddelade SVT att de lägger ned långköraren "Debatt". Istället ska de sjösätta en nysatsning kallad "Opinion Live" som leds av Belinda Olsson. Att kanalen väljer att skrota sitt nuvarande debattformat är sorgset, enligt Aftonbladets Patrik Lundberg. Även om han beskriver sin medverkan i programmet som den värsta kvällen i hans liv.

"Trots det älskar jag programmet. På torsdagskvällen, efter 27 säsonger och över 500 avsnitt, sänds "Debatt" för sista gången och det är som att förlora sin bästa fiende" skriver han.

Brasilien blockar WhatsApp
En brasiliansk domstol har beslutat att blockera Facebooks meddelandetjänst WhatsApp i 48 timmar. Rätten anser att WhatsApp inte samarbetat i en brottsutredning och därför ska straffas. Hela 93 procent av de brasilianska internetanvändarna använder tjänsten, vilket har lett till ilska från landets teleoperatörer, skriver Techcrunch.

Medieinvesteringarna fallar i USA
Under det tredje kvartalet föll medieinvesteringarna med 3,9 procent i USA jämfört med förra året, visar siffror från Kantar Media. Från januari till september har medieinvesteringarna backat med fyra procent, men då är inte mobilen och webb-tv inräknat, skriver AdAge.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.