Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hemnet-striden nära avgörande

Publicerad: 17 september 2015, 05:58

Snart kan bostadssajten få ny ägare, dagspressens vinster steg under 2014 och Telia tvärvänder efter skandalerna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

KreabBonnier ABSchibstedSverigedemokraternaHemnetTelia Sonera

Hemnet-stiden nära ett avgörande
Slaget om vem som ska få köpa bostadssajten Hemnet går in i ett avgörande skede, skriver Dagens Industri. Förutom Schibsted, som i maj presenterade ett bud på 1,5 miljarder kronor, finns också Bonnier och Nordic Capital med bland intressenterna. Enligt DI har Bonniers vd Tomas Franzén deltagit i förhandlingar personlingen.
– Jag tror att vi har passerat punkten där det kanske inte blir någon affär. Ägarstrukturen kommer att förändras, men vem som köper av vem är en annan fråga, säger en källa till tidningen.

Schibsted har kommit överens med två av Hemnets fyra ägare; Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling, om att förvärva deras 50 procent. Men budet är villkorat med att mediekoncernen får köpa hela bolaget. I månadsskiftet september/oktober löper exsklusivitetskalusulen i avtalet med Schibsted ut, vilket gör att de båda delägarna blir fria att förhandla med de andra två intressenterna.

Dagspressen vände uppåt trots krisen
Efter tre år med fallande vinster visade den svenska dagspressen upp en resultatförbättring under fjolåret. Det visar rapporten "Dagspressens ekonomi 2014" som ges ut av Myndigheten för radio och tv. Förklaringen ligger främst i de stora besparingar som gjorts – Av de 66 bolag som tillåter en jämförelse med 2013 föll omsättningen under året för 47 av dem. Men trots att vinsterna ökade hamnar 2014 ändå klart under snittet för branschens ekonomiska utfall som den 39-åriga mätserien omfattar.

Uvell: Därför har jag kontakt med SD
Kreabs Sverigechef Markus Uvell har ifrågasatts för sina kontakter med ledande sverigedemokrater. Till Resumé har han inte velat uttala sig om saken, men nu har han skrivit en debattartikel i DI.
"Jag har träffat dem därför att jag velat förstå hur de tänker, för att därmed kunna tolka svensk samhällsutveckling bättre. Vi har druckit kaffe, ibland ätit lunch, ibland ätit middag. De samtal vi haft har gett mig en bättre förståelse för de olika perspektiv som formar svensk politisk debatt. De har däremot – naturligtvis – inte gjort mig till sympatisör med dem jag har träffat, skriver han bland annat.

Han skriver också att byrån aldrig skulle "samarbeta" med partiet eftersom deras värderingar inte går ihop.

Efter skandalerna – Telia lämnar Eurasien
TeliaSoneras affärer i bland annat Uzbekistan, Kazakstan och Azerbajdzjan har granskats av flera medier under lång tid. Störst genomslag har SVT:s Uppdrag Granskning fått, där de i flera program avslöjat oegentligheter. Tidigare har Telia stått fast vid att de tänker stanna kvar i länderna, men nu tvärvänder bolaget och säger att de på sikt ska avveckla sin närvaro i regionen.

Kritik mot Far & Sons kupp
Hiphop-duon spelar just nu in programmet "Samhällsjudo" för TV4:s räkning. Det senaste året har de genomfört flera omskrivna kupper – nu senast en "bögklubb" på ryskägd mark på Åland. Men tilltaget får kritik.

"Om de verkligen hade velat göra något för den ryska QTBH-rörelsen kunde de ha skänkt pengarna för byggmaterialet till ryska QTBH-organisationer. Och hållit käft om det. Men det är klart, då hade de inte GP, Aftonbladet, DN med flera skrivit tre artiklar var om deras bygge, och i slutet nämnt det nya projekt duon lanserar (och som jag inte tänker nämna här)" skriver kolumnisten Maria Ramnehill i Nöjesguiden.

Sorrell: Facebooks mätmetod är löjlig
När en Facebook-användare sett en videoannons i tre sekunder räknas det som en visning som annonsören betalar för. Det tycker WPP-bossen sir Martin Sorell är nonsens. Nu efterlyser han bättre mätmetoder och gemensamma standarder.
– Tre sekunder – och att 50 procent av onlinevideos ses utan ljud – är löjligt. Måtten måste förändras, sa han på event i Tyskland, enligt Adweek.

Apple Watch-uppdatering dröjer
Igår släppte Apple sitt nya operativsystem iOS9. Från början var tanken att också Apple Watch skulle få sig en uppdatering, WatchOS2, men den har försenats. Orsaken är att Apple har upptäckt buggar som tar längre tid att fixa än beräknat, skriver Techcrunch.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News