Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hemnets konkurrenter vädrar morgonluft

Publicerad: 10 april 2013, 13:32

Hemnets vd Carl Henrik Borg tar lätt på kritiken

Foto: Pressbild

Hemnets vd Carl Henrik Borg tar lätt på kritiken mot beslutet att börja ta betalt av bostadssäljarna, trots att det lett till avhopp från Hemnets styrelse. Och konkurrenterna ser nu möjligheter att växa


När Hemnet meddelade att man skulle börja ta 600 kronor av bostadssäljare, fick företaget det att låta som om pengarna skulle användas till teknisk utveckling.

Men i ett internt mejl till från Fastighetsmäklareförbundet till mäklare som är medlemmar som DN tagit del av, visar det sig att hälften av avgiften ska vara en kick-back till mäklarna.

"Det kommer också ge er möjlighet att öka lönsamheten då 50 % av annonsavgiften går till mäklarföretagen", står det enligt DN i mejlet.

Enligt SvD Näringsliv lämnar nu Fastighetsmäklareförbundets ordförande, tillika vd för mäklarfirman Notar, Pasha Sabour, Hemnets styrelse i protest mot beslutet.

– Jag har inga kommentarer kring vad som händer i styrelsen, säger Hemnets vd Carl-Henrik Borg. Förutom att jag som vd helst vill ha en stabil och nöjd styrelse.

Annars vill han gärna tona ner allt prat om kritikerstorm.

– Jag har fått en handfull mejl från mäklare och det har varit förvånansvärt tyst på vår facebooksida, säger han. Så jag känner inte riktigt igen pratet om kritikstorm.

Hemnets konkurrenter, som är väldigt små i jämförelse, ser nu en möjlighet att växa på bostadsannonsjättens bekostnad.

Camilla Östberg, vd på nystartade Bodeal.se hoppas att Hemnets beslut ska locka fler säljare och besökare till hennes sajt som har bostadsrätter som inriktning.

– Vi tycker den här debatten är jättebra säger hon. Jag hoppas att folk ska få upp ögonen för att de inte behöver lägga pengar på mäklare över huvudtaget när de ska sälja sina bostadsrätter. Vi tillhandahåller alla tjänster och verktyg som behövs för säljaren.

Bodeal har funnits i två månader och har främst vänt sig till säljare av mindre lägenheter på små och medelstora orter.

– Ju mindre pengar din lägehet är värd, desto viktigare blir det att slippa mäklararvoden, säger hon. Men vi märker att det flesta av våra besökare kommer från Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är där trycket är störst.

Booli.se är en sökmotor som hämtar annonser från mäklarnas egna hemsidor är också glad åt reaktionerna på Hemnets beslut.

– Det bubblar mycket i mäklarbranschen just nu, det ska bli spännande att följa utvecklingen och hur Hemnets kursändring tas emot av branschen säger Boolis vd Anders Kyhlstedt.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.