Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Herlitz bryter Ståhls avtal

Publicerad: 29 november 2011, 10:54

Gunilla Herlitz säger upp avtalet med Johan Ståhl.

Foto: Sören Andersson och Resumé.

Resume.se kan avslöja att bonusavtalet med Sydsvenskans tidigare vd Johan Ståhl sägs upp. Den tidigare vd:n avskedas på grund av oegentligheter. Uppgifterna bekräftas på tidningens intranät.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJonas BonnierJohan Ståhl

Sydsvenskans tidigare vd Johan Ståhl får sparken. Det är resultatet av det extra styrelsemöte som hållits under dagen. Avtalet med Johan Ståhl kommer därför att rivas upp och utbetalningarna till honom ska upphöra. Anledningen ska vara oegentligheter.

"Sydsvenskans styrelse har idag på ett extrainkallat möte beslutat att
avskeda den förre vd:n Johan Ståhl på grund av upprepade
befogenhetsöverskridanden. Följaktligen upphör de månatliga
utbetalningarna i form av uppsägningslön och avgångsvederlag med
omedelbar verkan" skriver man i ett meddelande på Sydsvenskans intranät.

– När den nytillträdde vd:n för Sydsvenskan, Lars Dahmén, gjorde mig uppmärksam på en rad missförhållanden i bolaget, beslutade jag mig för snart två månader sedan att anlita juridisk expertis för att bringa reda och klarhet gällande ett antal olika avtal, säger Gunilla Herlitz, styrelseordförande i Sydsvenskan i en kommentar i meddelandet.

Mårten Lundmark, advokat och specialist på arbetsrätt på advokatbyrån Danowsky & Partners, anlitades för uppdraget. Hans rapport ger stöd för ett avsked av Johan Ståhl eftersom han ska ha "åsidosatt sina skyldigheter och riskerat orsaka Sydsvenskan ekonomisk skada".

Det var förra veckan som Resume.se kunde avslöja att Sydsvenskans tidigare vd hade ett självutlösande, fallskärmsavtal, som skulle kosta Sydsvenskan drygt 10 miljoner kronor. Uppgifterna väckte stor ilska på tidningen. Nuvarande styrelseordföranden Gunilla Herlitz kallade sedermera till ett extra styrelsemöte i dag för att reda ut vad som hänt. Johan Ståhl har själv inte velat uppge om anledningen till att han slutade på tidningen var ett avsked eller ej, men enligt de nya uppgifterna löste han själv ut fallskärmen. På pappret har han dock fortfarande varit anställd av tidningen.

– Inte minst mot bakgrund av de tunga nedskärningar som just nu pågår på Sydsvenskan såg jag ingen annan lösning än att kalla till ett extra styrelsemöte för att fatta beslut om denna extraordinära åtgärd. Det är viktigt att framhålla att villkoren kring hans uppsägning inte har något att göra med avskedet, säger Gunilla Herlitz.

Enligt internmeddelandet har ytterligare tre medarbetare på tidningen avtal som ger de rätten att lösa ut en fallskärm på 18 månader om det inträffar någon betydande verksamhetsförändring.

Resume.se erfar att Gunilla Herlitz efter mötet ska informera personalen på Sydsvenskan.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.