Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Herlitz – enda interna kandidaten

Publicerad: 29 maj 2013, 11:34

Gunilla Herlitz

Foto: Andreas Elgstrand

Det är något som inte klingar rent i släktkörens lovsång till Jonas Bonnier. Och det är märkligt att efterträdarfrågan inte är löst.


Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Nu driver koncernen utan roder tills släkten hittat en ny vd. En Bonnier ska inte rapportera till en Bonnier. Det var en god princip som tillämpades under en tid och tillförde ägarsläkten extern kompetens på högsta ledningsnivå.

Principen bröts 2008 när kusinerna Carl-Johan och Jonas blev ordförande och koncernchef. I dag sitter den externa kompetensen i styrelsen: Bengt Braun, Maria Curman, Christian Caspar, Pernilla Ström och Arne Karlsson.

Det är styrelsen som ska rekrytera Jonas Bonniers efterträdare, men kompetensen har ingen ägarmakt. I praktiken kommer nästa koncernchef att utses vid en familjemiddag. Alla i familjen anser nog inte att det var så lyckat att bryta principen 2008. Då var Bonnierimperiet rikare och mer lönsamt än fem svåra år senare.

Risken att en Bonnier åter ska rapportera till en Bonnier är minimal. Det finns ingen i släkten som kan axla koncernchefsrollen inom överskådlig tid. Alltså står det mellan en intern kandidat som kan företaget och en extern kandidat som kan den nya medievärlden.

Jonas Bonnier har genomfört ett generationsskifte och ersatt gamla chefer med yngre personer han känner och litar på. Det gör dem inte automatiskt till de mest kompetenta. Och det är inte säkert att de står högt i kurs hos de äldre ägare som inte imponerats av Jonas Bonniers ledarskap.

Den starkaste interna kandidaten är Gunilla Herlitz, som har att hantera det svåraste affärsområdet, de gamla papperstidningarna.

Bland externa kandidater nämns Daniel Sachs, som med Proventuspengar hjälpte Bonnier ta över TV4 och belönades med en plats i tv-bolagets styrelse. Han har nära privata band med Bonnier, men har knappast gjort lycka som företagsledare. Om styrelsen är djärv söker de efter en ledare med erfarenhet av större företag och kunskap om den nya medievärlden. Som Mittmedias Thomas Peterssohn eller Politikens Lars Munch.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jonas BonnierBonnier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.