Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Herlitz går emot Mattsson

Publicerad: 22 oktober 2014, 12:48

Thomas Mattsson.

Foto: Jons Eltes och Andreas Elgstrand.

Expressens nya vd Gunilla Herlitz delar inte chefredaktören Thomas Mattssons uppfattning om att neddragningarna kommer att få konsekvenser för kvaliteten på produkterna – 62,5 tjänster försvinner i tidningens sparpaket. Nu handlar det om positionering mellan Herlitz och Mattsson, enligt vad Resumé erfar.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzThomas MattssonExpressen

– Expressen har ändå en redaktion som kostar bortåt en halv miljard kronor per år. Det är ingen liten redaktion. Jag har fullt förtroende för att man ska kunna behålla kvaliteten, säger Gunilla Herlitz.

Enligt vad Resumé erfar handlar det nu om positionering mellan henne och Thomas Mattsson där den sistnämnde känner att han måste markera var gränsen går.

Det var vid gårdagens stormöte som Thomas Mattsson utvecklade sitt resonemang om att kvaliteten kommer att bli sämre och att det kommer att märkas i alla kanaler – print, digitalt och Expressen TV.

Expressens nya vd, tillika chefen för affärsområdet News Sweden, Gunilla Herlitz, håller alltså inte med sin egen chefredaktör.

Hon påtalar också att beskedet gäller hela Expressen och att det är direkt felaktigt att hävda att bildredaktionen läggs ned – vilket ska ha nämnts under stormötet.

– Vi har tre fast anställda fotografer som försvinner. Men det är fel att säga att alla fotografer försvinner. Vi har såklart en massa frilansande fotografer kvar, säger Gunilla Herlitz.

Enligt uppgift till Resumé har personkemin mellan Gunilla Herlitz och Thomas Mattsson varit bra, men har blivit alltmer ansträngd under senare tid. Hon ska bland annat inte vara nöjd med hans kontroll över kostnader, medan Thomas Mattsson efterlyser att hon ska få en bättre förståelse för vad som gör Expressen unikt.

Gunilla Herlitz beklagar Expressens nedskärningar och verkar i alla fall vara överens med Thomas Mattsson på den punkten.
–Vi ser har sett upplagan går ned precis som vår chefredaktör tidigare har sagt så tvingas vi att göra prioriteringar. Men det är såklart beklagligt, säger Gunilla Herlitz.

Du är även vd för DN. Hur ser du på eventuella redaktionella samarbeten mellan DN och Expressen i framtiden?
– Vi har en gemensam tidningsledning i affärsområdet News Sweden och här samarbetar vi kring frågor som annons, läsarintäkter, it och hr, men det gäller inte det redaktionella. Jag tror tvärtom att det blir ännu viktigare att behålla tidningars särarter och identiteter, säger Gunilla Herlitz.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.